AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan’ın Soma’ya Doğalgaz müjdesi haberine Somalılardan birçok yorum ve soru gelmişti. Bu yorum ve soruların üzerine bir bilgilendirme metni hazırlanarak açıklamalarda bulunuldu.
Yapılan açıklamada: “Soma İlçemiz için doğal gaz dağıtım lisansı verilmesiyle ilgili açıklamamız üzerine yapılan bazı yorumlar ve sorulan sorular üzerine vatandaşlarımızın bilgilenmesi amacıyla aşağıdaki hususları bilginize sunmak istiyorum.
*EPDK’nın geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile Manisa bölgesinde doğalgaz dağıtım ve satış hakkına sahip olan şirkete Soma ilçemiz için de doğalgaz iletim hatlarını kurmak, abone almak ve doğalgaz satışı yapmak üzere lisans verilmiştir.
* Bilindiği üzere ilçemizde 2012 yılında Soma Belediyesi tarafından başlatılan ve 2104’den itibaren de Manisa Büyük Şehir Belediyesi tarafından devam ettirilen Bölgesel Isıtma Sistemi( BIS ) çalışmaları neticesinde bu gün itibariyle yaklaşık 12.000 konuta eşdeğer bina BIS ile ısıtılmaktadır. Manisa BŞB Başkanı Sn. Cengiz Ergün BIS’nin diğer mahallelere de götürülmesi ve abone sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etmiştir. Doğalgaz kesinlikle BIS’nin yerine ikame edilecek, BIS’nin yerini alacak bir sistem değildir. Doğalgaz dağıtım hatlarının döşenmesi ilgili şirket ve Manisa BŞB arasındaki koordinasyon çerçevesinde ve AYKOME ( Altyapı Koordinasyon Merkezi ) kararları doğrultusunda yapılacaktır.
* Doğalgaz sisteminin döşenmesinden sonra BIS aboneliklerinin iptal edilmesi veya geçersiz hale gelmesi de söz konusu olmayacaktır. BIS ve doğalgaz hatlarının döşenmesi ve yaygınlaşmasından sonra dileyen vatandaşlarımız BIS sistemine, dileyen vatandaşlarımız doğalgaz sistemine abone olabileceği gibi her ikisine de abone olmayıp soba, kömürlü kalorifer vs. yöntemlerle de ısınmasını temin edebilecektir. Bu hususta vatandaşlarımızın herhangi bir kısıtlamaya veya zorlamaya maruz kalması söz konusu değildir. Hem BIS’nin hem de doğalgazın olması her ilçeye nasip olmayacak bir ayrıcalıktır.
*Doğalgaz sistemi lokanta, kahvehane, çay ocağı, cafe gibi işletmelerimiz için de farklı bir alternatif sunmuş olacaktır. Ayrıca doğalgazın ısınmanın yanında mutfaklarda da kullanılması mümkündür.
* Bilindiği üzere Soma Organize Sanayi Bölgesi’nde alt yapı projelerinin tamamlanmasıyla birlikte önemli bir aşamayı da geçmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek alt yapı yapım ihalesinden sonra sıra yatırımcılara arsa tahsisine ve fabrika inşaatlarına gelecektir. Şehirde doğalgaz sisteminin olması yatırımcılar açısından da Organize Sanayi Bölgesi’ni daha cazip hale getirecektir.
* Soma ilçemizde faaliyet gösteren iki termik santral de ilk ateşlemelerini fuel oil ile yapmakta ve bu da hava kirliliğini arttırıcı etkiye neden olmaktadır. İlerleyen dönemde termik santraller de ilk ateşlemelerini doğalgaz ile yapma imkanına kavuşacak ve bu da şehrimizin hava kalitesinin iyileşmesine katkı sunacaktır.
* Yaklaşık 30.000 konutun ve 1.000 civarında cadde/sokağın bulunduğu bir şehre doğalgaz sisteminin döşenmesi elbette ki komplike bir yatırımdır. Bunun için Akhisar- Kırkağaç arasında 14 km ve Kırkağaç Soma arasında 18 km’lik doğalgaz iletim hattı döşenecek, doğalgaz iletim ve dağıtım hatlarının projesi yapılacak ve sonrasında hatların döşenmesi ve abonelik işlemleri gerçekleştirilecektir.
* Bütün arzumuz ve çabamız hem bölgesel ısıtma sisteminin hem de doğalgaz sisteminin mümkün olan en kısa sürede şehrin tamamına yayılması ve vatandaşlarımızın kendi tercihleri doğrultusunda uygun görecekleri ısıtma sistemini kullanarak ev ve iş yerlerinin ısıtmasını konforlu bir şekilde sağlamalarıdır.