Akaryakıt zamlarını eleştiren CHP Manisa Milletvekili mazot zamlarının tarıma ağır darbe vuracağını söyledi.
28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan ikinci tur seçimlerinden bu yana mazota tam 12 defa zam geldi. En son “CUMHURBAŞKANI KARARI” ile 6 lira zam geldi. Seçimden bu yana mazot fiyatı % 66 artmış oldu.Tarımsal ürün maliyetleri içerisinde mazot giderinin önemli yer tuttuğunu hatırlatan Bakırlıoğlu mazot giderlerinin ürüne göre % 10 ile % 30 arasında maliyette payı olduğunu belirtti.
Fiyatlar Katlanarak Artacak
CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; sadece mazot zamları değil, döviz artışından kaynaklı gübre, ilaç ve tohum fiyatları da artacak ve dolayısıyla yediğimiz tüm ürünlere zam gelecek. Korkarım fiyatlar öyle yüzdelik artışlarla değil, katlanarak artacak. Tarım ürünleri fiyatları üçe, dörde katlanacak.
Mazot Zammının Tarıma Maliyeti 45 Milyar Lira
İktidar sürekli olarak çiftçilere verilen mazot desteği ile mazot maliyetinin yarısını karşıladıklarını yıllardır söyleyip durdu.Rakamlara baktığımızda gerçeğin öyle olmadığı açıkça görülmektedir. 2022 yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’a göre ürünlere göre toplam mazot desteği 12 milyar lira. Bu para 2023 yılında ödenecek.Seçimden bu yana mazot fiyatı 13 lira arttı. Tarım sektörünün her yıl toplamda 3,5 milyar litre mazot tükettiğini varsayarsak çiftçinin cebinden 45 milyar lira daha fazla para çıkacak. Toplam mazot desteği ise 12 milyar lira. AKP’nin çiftçinin kullandığı mazotun yarısını karşılıyoruz, yüzde 30’unu karşılıyoruz diyerek övünmelerinin gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Bugünkü mazot fiyatları ile ancak yüzde 10’u destekle karşılanmış olacak ifadelerine yer verdi.
Çiftçinin Mazotundan ÖTV, KDV Alınmasın
CHP olarak çiftçinin yaşadığı sıkıntıları, üreticinin feryadını her zaman dile getirdiklerini söyleyen Bakırlıoğlu açıklamasına şöyle devam etti. Mazot başta olmak üzere gübre, ilaç fiyatlarındaki artışlardan kaynaklı Türkiye maalesef çok ciddi gıda enflasyonu ile karşı karşıyadır.Tarım sektörü, her zaman desteklenmek zorundadır ve dünyanın her yerinde de desteklenmektedir.Hem üretici hem de tüketici gözeten bir sisteme ihtiyaç var.Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre mazottaki vergi yükü yüzde 38,5’a yükselmiştir.
Çözüm bellidir.
Çiftçinin kullandığı mazottan KDV ve ÖTV alınmamalıdır. Bu bile çiftçiye önemli katkı sağlayacaktır.