Soma’nın yeniden doğuşunun 102. yılında, Karaelmas Kültür ve Dayanışma Festivalinin son gününde Belediye başkanı Sercan Okur, vatandaşlarla Cengiz Topel Meydanı’ndan başlayarak Darkale Mahallesi’e kadar yürüyüş yaptı. Daha sonra kültürel hazinelerimizden biri olan Darkale Mahallesi’nde yöresel yemek programı gerçekleştirildi.
Soma’nın Kurtuluşu etkinlikleri çerçevesinde son gün Darkale’ye yürüyüş ve yöresel yemek programı düzenlendi.
Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, “Cengiz Topel Meydanı’ndan başlayarak Darkale Meydanı’nda sonlandırdığımız Kurtuluş Yürüyüşü’ nü gerçekleştirdik. SODOS beraberliğinde yapılan bu anlamlı etkinlikte vatandaşlarımızla bir araya geldik.” dedi.
Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemekler Tanıtıldı
Soma’nın Darkale köyünde, 19.’su düzenlenen Karaelmas Festivali kapsamında, yöresel yemeklerin tanıtıldığı bir etkinlik düzenlendi. Festivalde, çevre yörelerin ve Soma ile Darkale bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yeniden hatırlatıldı.
Festivalin jüri üyelerine, yöresel ve unutulmaya yüz tutmuş yemekler ile tatlıların tanıtımı yapıldı. Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, festivalle ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Sercan Okur konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “19. Karaelmas Kültür Sanat Dayanışma Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Soma ilçemizde daha önce kültür ve sanat festivali olarak düzenleniyordu. Bu yıl ‘dayanışma’ kelimesini de festivalimizin adına ekledik. Soma bir emek, işçi ve madenci kentidir. 81 vilayetten gelen yurttaşların bir arada olduğu bir kentiz ve dayanışmaya özellikle vurgu yapmak istedik.”
Darkale Mahallesi’nin Tarihi Önemi
Festivalin son gününde Darkale mahallesinde olduklarını belirten Okur, mahallenin Soma’nın köklerinin dayandığı, geçmişi çok eskilere uzanan bir yerleşim yeri olduğunu dile getirdi. Osmanlı döneminde ilçe merkezi olan Darkale’nin, mimari özellikleri, yöresel oyunları, kıyafetleri ve yemekleri ile önemli bir kültürel miras taşıdığını vurguladı.
Darkale’nin Gastronomi ve Turizme Kazandırılması
Başkan Okur, “Bu festival kapsamında çevre yörelerin ve Darkale Bölgesi’nin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini tanıtmak istedik. Bundan sonraki süreçte Darkale ile ilgili çok güzel projelerimiz var. Darkale’yi turizme ve gastronomiye kazandırmak istiyoruz. Buranın tarihini, kültürünü ve lezzetlerini tüm Türkiye ile paylaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
İlk Yemek Festivali
Darkale’de ilk kez bir yemek festivalinin düzenlendiğini belirten Başkan Okur, daha önce “Çığırtma Şenliği” adı altında etkinliklerin yapıldığını, çığırtmanın bu bölgenin yöresel bir yemeği olduğunu söyledi. 19. Karaelmas Festivali kapsamında ise ilk kez bir yemek festivali düzenlenmiş oldu.