Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesi ile ilgili dava sürecinin son aşamasında Mahkeme Başkanı ve Kıdemli üye hakimin görev yerleri değiştirildi. Böylece Soma Davasını başından sonuna bilen iki hakimin görev yerleri değiştirilmiş oldu. 13 Mayıs 2014’te Soma’da Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tesislerinde meydana gelen kaza sonrası 301 işçinin hayatını kaybetmesi ile ilgili devam eden dava sürecinin son aşamasında Mahkeme Başkanı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkan’ı Aytaç Ballı ve Kıdemli Üye Esra Dokur’un da yeri değiştirildi. Böylece Soma Davasını başından sonuna bilen iki hakim uzaklaştırılmış oldu. Yeni Mahkeme başkanı olarak Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu atandı.
‘SOMA DAVASININ KAPATILMASI ÇABASIDIR’
Soma davası avukatlarından Evren İşler, bu görev değişikliğinin yargıya açık bir müdahale olduğunu ifade ederek, “Bu dosya herhangi bir dosya değildir. Başkan ve üye hakim dünyanın en büyük maden facialarından birinin dosyasını en başından beri takip eden hakimlerdir. Delillerin her biriyle temas eden, keşfe giden, madeni gören, tanıkları dinleyen, sanıkların sorgularına tanık olan kişidir. Bu hakimin karar vermesi adil yargılanmanın sağlanması için önemliydi. Çünkü sadece kararın düzgün olması değil, delillerle doğrudan temas eden hakimin karar vermesi adil yargılanmanın unsurlarından birisidir. Hem gerçekten adil yargılanmayı sağlamak zorundayız hem de insanlara yargılamanın adil olduğunu göstermek zorundayız. Devlet, halkta vatandaşta bu kanıyı yaratmak zorundadır. Rutin bir kararname gibi görülse de böylesi bir davanın görev yerinin değiştirilmesi yargıya açık bir müdahaledir. Bu Soma davasının kapatılması çabasıdır” ifadelerini kullandı.
SHD: SÜRECİN BAĞIMSIZLIĞINA VE TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞMÜŞTÜR
Mahkemesi Başkan’ı Aytaç Ballı ve Kıdemli Üye Esra Dokur’un görev yerlerinin değiştirilmesini “yargıya açık müdahale” olarak değerlendiren Sosyal Haklar Derneği Yürütme Kurulu da bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bu dava herhangi bir dava değildir, bu davaya bakan yargıçların görev yerinin değiştirilmesi herhangi bir rutin işlem değildir. 301 işçinin her birinin ismini ve ölüm yerini ezbere bilen, iddianamenin ve bilirkişi raporlarının detaylarına hakim olan, keşfe katılan, madeni gören, sanıkların sorgusunu yapan, tanıkları dinleyen Mahkeme başkanın ve üye hakimin görev yerinin değiştirilmesi yargıya açık müdahaledir. Yaklaşık 3 terabayt büyüklüğündeki dosyada, her bir belge yüzlerce sayfadan oluşmaktadır. Mütalaa vermeyi “mütalaayı toparlamak” gerekçesi ile yedi ay oyalayan savcıdan sonra, dosyayı başından itibaren takip eden ve delillerle temas etmiş olan Mahkeme başkanı ve üyesinin değiştirilmesi, bu dosyada adil karar verilmesinin önlenmesidir. Adil yargılanma ve adalet, bir sonuç değil süreçtir. Sürecin bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşmüştür. Doğal yargıç ilkesi ihlal edilmiştir. Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. İki yıldır mahkeme salonunda, üç yıldır her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan ailelerin adalet arayışı bütün engellemelere rağmen sonuca ulaşacaktır. Bu kazanın bütün sorumluları yargılanıncaya kadar davanın takipçi olacağımızı tekrarlıyoruz. Adalet ancak, Soma’da ekmeğini kazanırken hayatını kaybeden 301 işçi için adalet varsa gerçekleşebilir!” denildi.