Kurtuluş Savaşı milletimizin; genciyle, ihtiyarıyla , kadınıyla, erkeğiyle düşmanlara karşı yürüttüğü bir ölüm kalım mücadelesidir. Bu savaş, daima hür yaşamış, tarihi şan ve şerefle dolu olan Milletimizin asla esir edilemeyeceğinin bir kere daha yüksek sesle cihana haykırışıdır.
İşte Vatanımızın kurtuluşu uğruna Milli Mücadele döneminde yaptıkları kahramanlıklarla tanınan Türk kadınları:
•Halide Edip Adıvar (Halide Onbaşı)
Halide Onbaşı, Milli Mücadele döneminde bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın yanında görev yapmış bir Türk kadınıdır. Ayrıca İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın düşman işgaline karşı harekete geçmesi için büyük çalışmalar gerçekleştirmiştir.
•Nezahat Baysel (Nezahat Onbaşı)
Nezahat Onbaşı, 70.Alayda görevli Albay Hafız Halit Bey’in kızıdır. Küçük yaşta annesinin vefat etmesi üzerine babasıyla beraber cepheye gitmek zorunda kalmıştır ve henüz daha 9 yaşındayken cephede düşmana karşı savaşmıştır. Nezahat Onbaşı, 12 yaşına gelinceye kadar ki 3 yıllık süre içerisinde babasının yanında düşmana karşı büyük mücadeleler vermiştir.
•Şerife Bacı
Şerife Bacı, Milli Mücadele döneminde İnebolu’da bulunan mühimmatları Ankara’ya götürürken maalesef kış şartlarına yenik düşmüş ve 1921 yılının Aralık ayında donarak Şehit olmuştur. Rivayete göre, Şerife Bacı mühimmatlara zarar gelmemesi için battaniyesini mühimmatların üzerine sermiş ve yanında bulunan bebeğinin üzerine kapanarak onun donmaması için büyük bir çaba sarf etmiştir.
•Kara Fatma (Fatma Seher Erden)
Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden, 1888 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Bir subay dervişi olan Ahmet Bey ile evlenmiş ve onunla birlikte hiç tereddüt etmeden Balkan Savaşı’na katılmıştır. 1.Dünya savaşı sırasında savaşmış ve eşinin Sarıkamış’ta Şehit düştüğü haberini aldıktan sonra Erzurum’a dönmüştür.
Atatürk’ün 1919 yılında Sivas’ta gerçekleştirdiği kongreye giderek Atatürk ile görüşmek istemiştir. Ardından Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görev alan Kara Fatma, aldığı emir üzerine İstanbul’a giderek silah ve adam kaçırma gibi çeşitli görevleri başarı ile yerine getirdi.
Kara Fatma, onbaşı olduğu dönemde çoğunluğu kadınlardan oluşan askeri birliğiyle birlikte düşmana saldırı düzenledi ve 1 Yunan subayı olmak üzere toplamda 25 esir ile karargaha dönmüştür.
•Halime Çavuş
Kurtuluş Savaşı’na katılabilmek için erkek kılığına giren ve askerler arasında uzun süre ‘’halim çavuş’’ olarak tanınan Halime Çavuş, ailesinin gitmemesi için verdiği tüm uğraşlara rağmen Milli Mücadeleye katılmış yiğit bir Türk kadınıdır.
Halime Çavuş, düşmanla girdiği bir çatışma sonucu ayağından yaralanarak sakat kalmıştır.
•Hafız Selman İzbeli
Zengin ve varlıklı bir ailenin kızı olan Hafız Selam İzbeli hanım, Milli Mücadele döneminde çevresindeki tüm kadınları toplamış ve cephedeki askerlerimiz için çorap, fanila ördürüp askerlerimize göndermiştir.
Kahraman Türk Askerleri Kastamonu’ya geldikleri zaman daha yoldayken onları karşılar ve yemeklerini verirdi. Kendisini her zaman ‘’Cumhuriyet Kadını’’ olarak nitelendirmiştir. Savaştan sonra kendisine milletvekilliği teklif edildiğinde ‘’Hafız olduğum için başörtümü çıkartmam, çıkartmayacağım için de Milletvekili olamam’’ demiştir.
•Gördesli Makbule
Milli Mücadele’nin başladığı dönemde Gördesli Makbule hanım, henüz bir yıllık evliydi. Eşi ile beraber Milli Mücadele’ye katılmışlardır. 7 Kasım 1921 tarihinde o zamanki Türk çetelerine katılmış ve ardından Yunan askerleriyle çatışmalara girmiştir. Kocasının yanındakilerin geri çekildikleri bir anda Gördesli Makbule hanım, onları cesaretlendirmek için düşmana doğru saldırdığı anda başından vurularak Şehit edilmiştir.
•Çete Emir Ayşe
Çete Emir Ayşe, kocasının Çanakkale’de Şehit düşmesinin ardından, ondan kendisine kalan tek miras olan küpelerini satıp o parayla kendisine tüfek satın almış ve dağa çıkarak Yörük Ali Efe’nin grubuna katılmıştır. Uzun bir süre Yunan kuvvetleriyle savaşmış ve savaşın ardından İstasyon Meydanında Atatürk tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
•Tayyar Rahmiye
Tayyar Rahmiye hanım, 1920 yılında meydana gelen Türk – Fransız arasında gerçekleşen Milli Mücadeleye katılmıştır. Mücadelenin ilk dönemlerindeki görevi keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı. Tayyar Rahmiye, kendisine verilen bu görevleri başarı ile yerine getirmiştir.Savaş esnasında Türk askerinde meydana gelen halsizlik ve korku halini görünce askerin toparlanmasını sağlamış ve iki arkadaşını korumak için atıldığı esnada düşman tarafından vurularak Şehit edilmiştir.
•TARSUSLU KARA FATMA (ADİLE ONBAŞI)
Asıl adı Adile olan, Adile hala, Adile Onbaşı diye bilinen kahraman silah arkadaşları arasında “Kara Fatma” olarak anılırdı. 8-10 kişilik milis kuvvetiyle Afyon Savaşı’na katılmış, Tarsus’un kurtarılmasında da büyük yararlılıklar göstermişti.
İşte Kahraman Türk Kadınları…
Bu isimler kahramanlarımızdan sadece bazılarıdır. Daha birçok kadın Vatanın selameti için gözünü kırpmadan Şehadet şerbeti içmiştir. Ve maalesef birçoğunun ismi dahi bilinmemektedir. Bütün Kahramanlarımız haklarını helal etsin, mekanları cennet olsun.
VATAN SAĞOLSUN!
O Günlere Ait Bir Anı :
Mustafa Kemal İstasyon’dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü. O’nu görmek için sabahtan itibaren yolları dolduran Tarsus’luların arasından neşe ile selamlar vererek, ilerledi. O sırada ansızın bir olayla karşılaştı.
Milli Mücadele’deki çete giysili bir kadın, Atatürk’ün yolunu keserek ayağına kapandı. Gözyaşlarıyla şöyle haykırıyordu:
– “Bastığın toprağa kurban olayım paşam!”
Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar.
Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi:
– “Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.”