Soma Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri vatandaşları bilinçlendirme açısından hipertansiyon hakkında bilgi vererek nasıl önlem alınması konusunda bilgi verdi.
Toplum Sağlığı Merkezi yetkililerinden yapılan açıklamada; Hipertansiyon basit bir tanım olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan damarları bir ağacın dalları gibi kalpten çıkıp tüm organ ve hücrelere gerekli oksijen ve besin maddelerini ulaştıran kan hücrelerini taşırlar. Damarlarımızdaki kanın hücrelere ulaşması ancak bir basınç altında akmasıyla mümkündür ki biz buna kan basıncı diyoruz.
Bugün kabul edilen kan basıncı değeri istirahat halindeki normal bir yetişkinde 120/80 mmHg’dır (milimetre civa). Herhangi bir kişide kan basıncı uyku sırasında düşük, sinirli ya da heyecanlıyken yüksektir. Normal şartlarda, sürekli olarak kan basıncı 120/80 mmHg üzerinde olan kişiler hipertansiyon hastalığı adayı kabul edilmektedir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Kan basıncı ölçümleri her iki koldan da yapılmalı ve yükseklik saptandığı durumda doktora başvurulmalıdır.
Hipertansiyon kalp hastalıkları için ana risk faktörüdür. Eğer tedavi edilmezse; kalp, damar,beyin, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi risk ve ölüm oranlarında artışa sebep olur. Teşhis edilip tedavisi başlanırsa artan kan basıncı düşürülebilir, kalp ve kalp dolaşım sistemindeki hastalık riski azaltılabilir.
1. Birincil(Esansiyel) Hipertansiyon
Hipertansiyon vakalarının %90’ı nedeni bilinmediğinden Birincil (Esansiyel) Hipertansiyon olarak adlandırılır. Bilinen kesin bir nedeni yoktur.
Esansiyel Tipte yüksek tansiyonun nedeni bilinmese de gelişmesini kolaylaştıran bazı faktörler sıralanabilir:
Ailesinde hiperansiyon olan kişiler, erkek cinsiyet, 35 yaş üzerinde olmak, kilo fazlalılığı(obezite), sigara, yanlış beslenme, tuzlu diyet, hareketsiz yaşam, stres gibi faktörler tansiyon hatalığı gelişimine yol açar.
Nedeni bilinen hipertansiyon etkenleri ise;
*Böbrek hastalıkları
*Şeker hastalığı
*Böbreküstü bezlerinin çeşitli hastalıkları
*Gebelik
*Beyin tümörü veya kafa içi basıncın artması
*Alkol kullanımı
Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?
Zaman zaman sinsi bir şekilde belirti vermeden de ortaya çıkabileceği gibi özellikle ense kökünde zonklayıcı tarzda baş ağrısı, bulantı-kusma, burun kanaması, uyuşukluk, yorgunluk, kulak çınlaması, bulanık görme veya gözlerde kararma ve fazla idrar çıkarma gibi belirtiler göz ardı edilmemeli, hipertansiyon yönünden araştırılmalıdır.
Hipertansiyonun vücuda zararları nelerdir?
*Kalp krizi
*Kalp yetmezliği
*Damar sertliği
*Beyin kanaması
*Felç
*Gözlerde görme kaybı
*Böbrek hasarı gibi hayati organlarda hasarlara yol açarak kişinin yaşam kalitesini bozar ve ölümcül sonuçlara neden olur.
Bu nedenle hipertansiyon önemle tedavisi gereken bir hastalıktır.
Hipertansiyondan Nasıl Korunabiliriz?
Öncelikle ilaç dışı tedaviler olan yaşam tarzı değişikleri yararlı olacaktır.Tuz alımının kısıtlanması, ideal kilonun korunması, sigara kullanılmaması, alkol alınmaması, düzenli egzersiz yapılması ve stres kontrol yöntemlerinin kullanılması kan basıncı değerlerinde önemli düzelmeler sağlayacaktır.
İlaç dışı yöntemlerle tansiyon istenilen düzeye indirilemez ise çeşitli tansiyon düşürücü ilaçlar içersinden size en uygun seçimi doktorunuz yapacaktır. Kişilere düzenli kan basıncı ölçümlerinin yaptırılması önerilir.