100 bini aşkın nüfusu ile Manisa’nın sayılı ve gözde ilçeleri arasında yer alan Soma’da ağır ve tehlikeli iş kolları giderek artıyor. Soma’da büyük işyerlerinin olması ve bu yönde de yatırımların yapılması ile insanlar için bir çok iş imkanı oluşuyor. Bu yatırımlar sonucu nüfus her yıl giderek artıyor. İnsanların sağlığı da sanayileşme doğrultusunda giderek daha da bozuluyor. Bunların sonucunda her yetkilinin bu büyük ilçenin sağlık alanında yaşadığı sorunlara daha duyarlı olması gerekirken maalesef sağlık alanında ki sorunlar her yönden daha da artıyor ve olumsuzlaşıyor.
Soma’nın ekonomik gücü Türkiye’de birçok ilden daha büyüktür. Soma’nın ekonomik gücünü ortaya çıkaran sahalar ve buna bağlı iş kolları hep ağır iş kollarıdır. Dolayısıyla iş kazaları ve tehlikeler çok fazladır.
İlçemizde madenler, santraller, çimento fabrikası, taşımacılık ve inşaat sektörünün çok olması ve bu sektörlerde binlerce kişinin çalışması, iş kazaları riskini artırmaktadır. Nitekim yaşanan iş kazalarında yaralanmalı veya ölümlü pek çok iş kazaları meydana geliyor. Bu işyerlerinde çalışma koşullarından, bireysel dikkatsizliklerden ve çevresele faktörlerden dolayı insan sağlığını etkileyen çok fazla olumsuz durum ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda Beşyol’da bulunan hastanenin personel eksikliği sorunu ya da bazı cihazların olmaması sebeplerinden dolayı birçok hasta Akhisar’a veya Manisa’ya sevk ediliyordu. Yeni hastanenin bir bölge hastanesi olarak planlanması ve büyük bir hastane olarak düşünülmesi Somalıları çok mutlu etmişti. Bundan sonra her türlü işlerini Soma Hastanesinde çözebileceklerdi. Ama hiç de beklenildiği gibi olmadı. Şöyle ki 300 yatak kapasiteli açılan hastanenin, personel eksikliğinden dolayı kapasitesi düşürüldü. Sonra da bu kısa zaman içinde doktor kadrosunda azalmalar başladı. Ve ne mevcut kadro ne mevcut personel yetmemeye başladı. Bütün bu gelişmeler sonucunda da vatandaşların mutlulukları yarım kalmış oldu.
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt geçtiğimiz aylarda; 2017 yılının ilk altı ayında 8 ölümlü iş kazası gerçekleştiğini bunlardan 2’si kalp krizi, biri ise trafik kazası diğer 5 kazanın ise bir dizi ihmal sonucu meydana geldiğini ifade etti. Kurt, “ iş kazaları ile ilgili yapılan analizlerde, madencilik, inşaat, metal sanayi ve karayolları taşımacılığı yapan işyerlerinde kaza oranları yüksek. Ülkemizde iş kazaları sonucu yüz bin kişide ölüm hızı %10’lar seviyesinde.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Bu açıklamaya göre bu iş kollarının Soma’da çok olduğunu göz önüne alacak olursak Soma, iş kazası risk oranı yüksek bir ilçe durumundadır. Ne var ki bu riskin bu kadar yüksek olmasına karşılık Soma’da ne bir kardiyoloji nede bir beyin cerrahi uzmanı bulunmamaktadır. Nüfus ve iş kazası risk oranı göz önüne alınacak olunursa bu eksikliklerin dışında diğer bölümlerde de uzmanların azlığı ifade ediliyor. Soma’da çalışan, alın teri döken ve yaşayan her vatandaş “Bizim burada canımız ve sağlımız pamuk ipliğine bağlı, kocaman lüks hastane var doktor yok. İlçemize geçte olsa bir özel hastane açıldı. Çok şükür orada bütün branşların uzman doktorları var. Bu bizlerin bir nebzede olsa kaygısını azaltıyor ama keşke devlet imkanları ile bu haklara sahip olsak. Yetkililerin ve siyasilerin DEVLETİN HASTANESİNİN bu durumuna bir an önce çare bulmaları gerekir.” sözlerini sarf ediyorlar.