Manisa Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü işbirliği ile ‘Zeytin Sineği ile Biyoteknik Mücadele Projesi’ çalışması kapsamında tarla günü etkinliği gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen projede kullanılan 2 litrelik pet şişe ve gübreleri, Manisa Büyükşehir Belediyesi temin etti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü işbirliği ile ‘Zeytin Sineği ile Biyoteknik Mücadele Projesi’ yürütüyor. Alternatif mücadele yöntemlerinden olan bu yöntemin yaygınlaşması için 2020 yılında; Akhisar’da 500 dekar, Soma’da 500 dekar, Kırkağaç’ta 1905 dekar olmak üzere toplam 2905 dekar alanda proje başlatıldı. Proje kapsamında Kırkağaç ilçesi Musahoca Mahallesi’nde tarla günü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Kırkağaç Muhtarlıklar İşleri Şube Müdürü Tahsin Aslan ve üreticiler katıldı. Tarla Günü etkinliğinde Kırkağaç ilçesi Musahoca Mahallesi’nde 15.000 adet zeytin ağacına Zeytin Sineği ile Biyoteknik Mücadele Projesi Kapsamında 15.000 adet % 3’lük DAP (Diamonyum Fosfat) gübresi solüsyonu bulunan şişeler asıldı. Proje kapsamında kullanılan 2 litrelik pet şişe ve gübreler 1.350 kg DAP Gübresi, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edildi.
Proje Neyi Hedefliyor?
Proje kapsamında yapılan çalışma ile yılda 4-5 ilaçlama yapılan bölgede oluşan zeytin sineği popülasyonu takip edilecek ve en fazla bir ilaçlama yapılması veya hiç ilaçlama yapılmadan zeytin sineği ile mücadele edilmesi hedefleniyor. Proje sonunda üreticilerin hem ilaç hem de ilaçlama işçiliği giderinden tasarruf etmesi sağlandığı gibi, üründe kalite kayıplarının önüne geçilmesi ile ekonomik değerinin azalması da önlenmiş olacak. Daha az veya hiç ilaç kullanmadan üretim yapılmasının tüketici sağlığı, gıda güvenliği, çevre ve ekolojik dengeye yapacağı katkılar da projenin sağladığı önemli faydalar olacak. Ayrıca, Zeytin Sineği ile Biyoteknik mücadele projesi kapsamında Musahoca Mahallesinde DAP gübresi tuzağı ile mücadele edilmesi yanında proje sahasında 500 dekar zeytinlik alanda yan dal ilaçlaması yapılacak.
“Üzerimize Düşen Her Türlü Faaliyeti Yerine Getirecek”
Tarla Günü etkinliğinde konuşma yapan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün selamlarını ileterek, “Büyükşehir Belediyesi olarak Sulama Sitemleri, Göletler, Seracılık, Erken Uyarı Sistemleri, Meyvecilik vb pek çok konuda çalışmalar yürütüyoruz. 2020 yılında erken uyarı istasyonlarından 2 adedini Kırkağaç İlçemizde kurduk. Akhisar Soma, Saruhanlı, Gördes dahil tüm zeytinlik alanlarda ve diğer ilçelerle birlikte Bağ alanlarında erken uyarı sistemi aktif hale getirilerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teslim edilmiştir. Kırkağaç’ ta ürün yükleme rampası yapımı çalışmaları başlatıldı. Bugün yine güzel bir çalışma için bir arada olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Tarım sektöründe yer alan paydaş kuruluşlar ile iş birliği içinde ilimiz ve ülkemiz tarımına katkı sağlayacak tüm projelerde işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Üreticilerimizin gelir artışının sağlanması, refah düzeylerinin iyileştirilmesi için Manisa Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen her türlü faaliyeti yerine getirecektir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalışmanın sonuçlarının yaygınlaştırılarak devam ettirilmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.