Kömür ve linyit ocakları işleten özel maden şirketlerinin maliyet artışlarının karşılanmasıyla ilgili kanunun TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında söz alan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ 6552 ve 6645 sayılı kanunlarla yapılan düzenlemeler ve asgari ücretteki artış kömür ve linyit ocağı işleten özel maden şirketlerinin maliyetlerini artırmıştır. Bu maliyet artışlarının bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını destekliyoruz. Ancak Soma’daki maden kazası sonrası işten çıkarılan 2.831 madencinin ve Uyar madencilik tarafından işten çıkarılan 834 madencinin kıdem tazminatlarının ödenmesine yönelik doğru dürüst bir düzenleme neden yapmıyorsunuz?” diye sordu.
Soma Davasının adil bir şekilde sonuçlanmasının mümkün olmadığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Madenlerin ruhsatlanması, kiralanması, satışı, denetlenmesi gibi yetkiler Başbakanlık, Enerji ve Çalışma Bakanlığı ile TKİ’dedir. Danıştay kararına rağmen Enerji ve Çalışma Bakanlığı sanık konumunda olması gereken kişilere soruşturma izni vermemiştir. Enerji ve Çalışma Bakanlığı, TKİ ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri sanık sandalyesine oturmadan bu yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir.” dedi.
“TKİ Kömürün Hangi Şartlarla Üretildiğiyle İlgilenmemektedir”
Kömür ve linyit ocakları işleten özel maden şirketlerinin maliyet artışlarının karşılanmasıyla ilgili kanunun görüşmeleri sırasında söz alan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ Maden ocaklarının işletilmesinde hükümet ve ilgili kurumlar eliyle yapılan yanlış tercihler, usulsüzlükler, taşeronluk ve dayıbaşılık gibi yanlış uygulamalar sonucu ülkemiz ölümlü maden kazalarında dünyada birinci sırada yer almıştır. TKİ maden ocaklarını rodövans ve hizmet alımı sözleşmesiyle özel şirketlere devretmektedir. Rodövans veya hizmet sözleşmesi yöntemiyle maden ocaklarını devreden TKİ, kömürün veya linyitin hangi şartlar altında üretildiğiyle hiç ilgilenmemektedir. Nitekim TKİ Genel Müdürü 19 Haziran 2014 günü Soma Araştırma Komisyonunda yaptığı konuşmada “ “TKİ’nin sadece aldığı kömürün miktarına, kalitesine ve ödediği paraya baktığını, çalışma düzeni, üretim yöntemi ve iş güvenliği tedbirleri ile hiç ilgilenmediğini” açıkça itiraf etmiştir.” dedi.
“AKP Soma Araştırma Komisyonu Raporunu Dikkate Almamaktadır”
Soma maden faciasının Türkiye’de madencilik faaliyetleri ile iş sağlığı ve iş güvenliği konularına dair kamuoyu oluşmasına vesile olduğunu söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ 301 madencimizin hayatını kaybettiği Soma maden faciası Türkiye’de madencilik faaliyetleri ile iş sağlığı ve iş güvenliği konularına dair kamuoyu oluşmasına vesile olmuştur. Soma maden faciası sonrasında yeraltında kömür ve linyit maden ocaklarında çalışanlarla ilgili bir takım olumlu düzenlemeler de yapılmıştır. Bu kaza sonrası kurulan Soma Araştırma Komisyonu madencilik sektöründe yapılması gereken hukuki düzenlemelerle ilgili çok sayıda öneride bulunmuştur. Ancak hükümet bu önerilerin birçoğunu görmezden gelmiştir. “dedi.
“Soma’da işten çıkarılan madenciler kıdem tazminatlarını alamamışlardır”
Özel maden şirketlerinin maliyet artışlarını karşılamaya yönelik düzenleme yapan AKP’nin Soma’da işten atılan madencilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda isteksiz davrandığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ 6552 ve 6645 sayılı kanunlarla yapılan düzenlemeler ve asgari ücretteki artış özel maden şirketlerinin maliyetlerini artırmıştır. Bu maliyetlerin en azından bir bölümünün devlet tarafından karşılanması doğrudur.
Ancak AKP’nin getirdiği kanunda bu şirketlere ne kadar destek verileceği açıkça belirtilmemekte, bu konuda yetki Bakanlar Kuruluna verilmektedir. Bu da akıllara bazı soru işaretlerini getirmektedir. Bizim hesaplamalarımıza göre şu an itibariyle kamu işletmelerinde bir ton kömür üretimi için 17 TL destek verilmektedir. Bu kanunla özel sektör işletmelerine bir ton üretim için 95,5 TL destek verilecektir. Bu durum aşırı bir kamu kaynağının kullanılacağı anlamına gelmektedir. Bu maddenin yasalaşması durumunda maden ocağı işleten özel sektör kuruluşlarına ciddi ölçekte kaynak aktarımında bulunulacaktır. Bu düzenleme Anayasa ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 19 uncu maddesine aykırıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesindeki Eynez kömür madeni ocağında meydana gelen facia neticesinde 301 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Kaza sonrası TKİ’den hizmet alımı sözleşmesiyle Eynez Maden Ocağını alıp işleten Soma kömür İşletmeleri A.Ş kıdem tazminatını ödemeden 1 Aralık 2014 tarihinde 2.831 madenciyi cep telefonu mesajıyla işten çıkartmıştır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri de kıdem tazminatını alamamıştır. Uyar Madencilik 2012 yılında işten çıkardığı 804 çalışanın iki aylık maaşı ile kıdem tazminatını ödememiştir. Soma’da işten çıkarılan madencilerimizin kıdem tazminatının TKİ tarafından ödenerek ilgili şirketlere rücu ettirilmesine yönelik olarak 2 Mart 2015 ve 23 Kasım 2015 tarihlerinde kanun teklifi verdik. Ancak hükümet bu tekliflerimizi gündeme almamıştır.4 Nisan 2015 tarihinde kabul edilen 6645 Sayılı Kanun ile Soma’da işten atılan madencilerin kıdem tazminatlarına almalarına yönelik bir düzenleme yapılmıştır. Ancak bu madencilerimizin kıdem tazminatlarını alabilmesi için şirkete veya ortaklarına ait mallara TMSF tarafından el konulması şartını getirilmiş ve kıdem tazminatının TMSF’nin bu şirketin mallarını satarak ödemesi öngörülmüştür. Sayın Genel Başkanımızın 7 Haziran Seçimleri öncesindeki Manisa Mitinginde Somalı madencilerin kıdem tazminatlarının ödeneceğini söylemesi üzerine telaşa kapılan AKP 7 Haziran Seçimleri öncesinde Somalı madencilerin kıdem tazminatı alacaklarını 23 taksite bölmüş ve ilk taksiti 7 Haziran Seçimlerinden iki-üç gün önce verilmiştir. Kanunun çıkmasının üzerinde yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen diğer taksitlerin ise ne zaman verileceği belli değildir. Ayrıca Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan 804 işçimizin kıdem tazminatı verilmelidir.” Dedi.
“Soma Davasının adil bir şekilde sonuçlanmasının mümkün değildir”
Akhisar’da devam eden Soma Davasının adil bir şekilde sonuçlanmasının mümkün olmadığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ Soma’daki maden faciasıyla ilgili olarak Akhisar’da mahkeme süreci devam etmektedir. 16 Haziran 2012 tarihli 2012/15
sayılı Başbakanlık genelgesiyle devlete ait bütün arazilerin burada da madenlerin ruhsat izinlerinin verilmesi, kiralanması, satış gibi bütün yetkileri uhdesinde toplayan başbakan ve madenlerin nasıl işletileceğini, rödovans mı hizmet alımı mı olacağına karar veren hükümet, Enerji Bakanlığı ve TKİ’dir. Dolayısıyla da sorumluluk bunlara aittir.
Danıştay kararına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sanık konumunda olması gereken kişilere soruşturma izni vermemiştir. Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, TKİ ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün sanık sandalyesine oturmadan bu yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir.
SOMA GÜNDEM GAZETESİ