Soma Bölgesel Isıtma Sisteminde her ay yapılan zamlara tepki gösteren vatandaşlar, CİMER’e ve yetkili birçok kurum ve siyasilere seslerine duyurmaya çalışıyor. Son olarak Somalı avukat Sercan Okur bu durumu mahkemeye taşırken, şikatyet eden vatandaşlarda CİMER’e zamlar ile ilgili yazı yazdılar. CİMER tarafından geri dönüş yapılan vatandaşlara, ZAMların neden yapıldığını ve kapalı aylarda bile ZAMlara devam edeciği ifade edilmiş.
Son günlerde sıcak su faturalarındaki zamlar vatandaşı isyan ettirdi. Bölgesel Isıtma Sistemi, faturaları ve faturalardaki fahiş miktarlar ile ilgili çok sayıda şikayet aldığını belirten Avukat Sercan Okur duruma duyarsız kalmayarak konuyu mahkemeye taşıdı. Hatta bu durumu şikayet edenlerde CİMER’ e de durumlarını bildirerek her ay yapılan zamların iptalini istediler.
CİMER’e şikayet edecekler için Avukat Sercan Okur örnek bir taslak hazırlayarak sosyal medya hesabından da paylaşmıştı.
CİMER’ e yapılan şikayetler sonrası yapılan geri dönüş yazılarında ZAMların devam edeceği ve neden yapıldığına dair açıklamalara yer verilmiş.
Birçok vatandaşlar tarafından CİMER’e yazılan mağduriyet yazısında;
“Manisa Büyükşehir Belediyesi Bölgesel Isıtma Sistemleri Tanzim Satış İşletmesi tarafından işletilmekte olan Soma Bölgesel Isıtma Sistemi abonesiyim.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.07.2019 tarihli olağan toplantısında, Soma Bölgesel Isıtma Sistemi gelir kalemlerinin “revize” edilmesi talebi görüşülmüş ve revize talebini içeren komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edilmiştir.
Revize kararı ile Temmuz 2019 ayı itibariyle ısı birim fiyatına önce %22,55 oranında zam uygulanmış ardından Ağustos 2019 ayından başlayarak her ay için aylık TÜFE oranında zam uygulaması yapılmıştır.
Bölgesel Isıtma Sistemi her yıl Kasım ayında faaliyete geçmektedir. Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ile sistemin kapalı olduğu yani kullanılmadığı aylarda da zam uygulaması yapılmıştır.
Her ay TÜFE oranı üzerinden uygulanmaya devam eden zam ile ısı birim fiyatı sürekli artmaktadır. Isınma gibi en temel ihtiyaçlarımızdan birinin bu derece pahalıya mal olması Anayasa’ya aykırı olduğu gibi ekonomimize de zarardır. Bölgesel Isıtma Sistemi ile ilçe merkezinde hava kirliliği azalmıştır. Sistemin gelişmesi ve genişlemesi çevre sağlımızı olumlu yönde doğrudan etkilemektedir. Bölgesel ısıtma hizmetinden yararlanmanın pahalı olması halinde sistemin genişlemesi mümkün olmayacaktır.
Sistemin kapalı olduğu aylarda ısı birim fiyatına zam uygulanması hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Manisa Büyükşehir Belediyesinin bu haksız ve hukuksuz kararından dönülmesini talep ediyorum.” Şeklinde yer aldı.
Vatandaşların sıcak su ile ilgili CİMER’e yazdıkları yazının cevabı şu şekilde olmuştur;
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 21.02.2020 tarihinde yapmış olduğunuz 200047…. sayılı başvurunuz 27.02.2020 tarihinde MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÖLGESEL ISITMA SİSTEMLERİ VE TANZİM SATIŞ İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevaplanmıştır:
Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri ve Tanzim Satış İşletmesi (BIS) bilindiği üzere Soma Termik Santrali’nden aldığı ısıyı 40.000 konut kapasiteli ısı transfer merkezi ve 312 km. ön izalasyonlu çelik boru altyapısı ile ilçedeki abonelerine ulaştıran Ülkemizin en büyük dünyanın da sayılı büyüklükteki ısıtma sistemlerinden bir tanesidir.
Son dönemde yeterli olmayan siyasi kimliğini ön plana çıkarabilmek için Bölgesel Isıtma Sistemleri İşletmesini kullanarak vatandaşlarımızı ve aboneleri hatalı yönlendiren kişi ve kişilerin bu başarıdan rahatsız oldukları veya bu yolla mesleki kariyer yapmaya çalıştıkları düşünüldüğü için genel açıklamalar ve cevaplar yerine her bir abonemizin sorusuna ayrı ayrı detaylı açıklama yapılmaktadır.
Şöyleki ;
İşletmenin en büyük gider kalemi altyapı ve binalara dağıtımı sağlayan Bina altı Güç İstasyonu (BAGİ) yatırımlarıdır.Manisa Büyükşehir Belediyesi Soma Bölgesel Isıtma Projesine bugüne kadar üst yapı dahil 220 milyon.TL kaynak aktarmıştır.
İşletmenin diğer en büyük gider kalemini ise şehri ısıtmak için Santralden aldığı enerjiye ödediği tutar oluşturmaktadır.Ardından şehre sıcak suyu basan transfer istasyonundaki pompaların elektrik gideri ve 12.000 aboneye hizmet veren 31 kişilik ekibin personel gideri gelmektedir.
Ana gider kalemi olan Santrale ödenen enerji birim fiyatı aramızdaki 25 yıllık sözleşme gereği her yıl ;
Kömür Fiyatındaki artış , Elektrik Fiyatındaki artış ,Tüketici fiyatındaki artış oranlarının ortalaması ile bulunan katsayı kadar arttırılmaktadır.
Elektrik gideri her yıl EPDK tarafından belirlenen oranda zaten aylık olarak artmaktadır.
Asgari ücret bilindiği üzere her yıl asgari ücret komisyonu tarafından belirlenmektedir.
Kısaca Bölgesel ısıtma sisteminin hizmet vermediği aylarda da ana maliyeti oluşturan gider kalemleri artmaya devam etmektedir. Bu nedenle sistemin çalışmadığı aylarda ısı birim fiyatına artış uygulanmaması mümkün değildir. Zaten meclis komisyonunda da bu durum detaylı bir şekilde anlatılmış ve sonrasında bu karar alınmıştır.
Yukarıda, açıklandığı üzere her bir vatandaşımızın projeye dahil edilebilmesi sağlıklı ve sürdürülebilir bir mali yapı ile mümkün olup mevcut uygulama aynı şekilde devam edecektir.Bilgilerinize sunarız,