Soma Termik Santral Üretim Direktörlüğünden yapılan basın açıklamasında : “Bilindiği gibi 31 Aralık 2019 itibarıyla BGA tesisi olmayan santrallar Çevre Mevzuatının gereklerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle 01 Ocak 2020 itibariyle kapatılmış, ancak Soma Termik Santrali, şehrin ısınması amaçlı bölgesel ısıtma sistemini de beslemekte olduğundan, 6 ünitesinin 4 adedinin çalıştırarak bölgesel ısıtma sezonunda faaliyetlerine kısıtlı da olsa devam etmesine izin verilmişti. Bu uygulama sonrasında, bu güne kadar geçen süre zarfında yerel ve ulusal kamuoyunda konuyla ilgili olarak çeşitli kişi ve kurumlar tarafından açıklamalar yapılmış olup, gelinen aşama ve güncel gelişmeler nedeniyle tarafımızca da bir bilgilendirme yapılmasının gerekli olduğu düşünülmüştür.
Santralın kapatıldığından bu yana yeniden açılabilmesi için bir yandan baca gazı arıtma tesisi (BGA) tesisinin kurulum ihalesi de yapılmış olup, süreç kesintisiz devam ettirilirken bu sistemin yapım süresi yaklaşık 24-30 ay süreceğinden bu süre zarfında santralin kapalı kalmaması için aşağıdaki çalışmalar tamamlanmıştır.
Daha kısa sürede kükürt değerlerinin mevzuatta istenen emisyon değerlerine uygun hale getirilebilmesini sağlayabilmek için, kısaca sönmüş kireç püskürtme olarak tanımlanabilecek kuru sistem BGA sistemi türlerinden birisi olan DSI (dry sorbent injection) sistemi kurulmuştur. Bu sistemin kuruluş maliyeti düşük, yapım süresi kısa olmakla birlikte işletme maliyeti çok yüksektir. Bu sistem planlanan BGA tesisi yapılıncaya kadar devrede olacaktır.
Özelleştirme öncesinde kurulan ancak randımanlı çalışmayan SEÖS (Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi) ve buna bağlı olarak yapılması gereken merdiven ve platformlar yeniden sıfırdan kurulmuş,
Bir diğer emisyon konusu olan DeNOx (azot oksit emisyonu kontrolü) için de SNCR sistemi kurulmuştur.
30.04.2020 tarihinde tüm bu eksiklerimiz tamamlanarak Çevre bakanlığına santralın 6 ünitesi içinde Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) alınması için müracaat edilmiş ve prosedürlerin tamamlanarak santralın 6 ünitesinin de açılması beklenmektedir.
Santralda kurulan DSI sitemi Aksaray Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlisi Sn. Samet Özcan beye inceletilmiş olup özet raporu ektedir.
Saygılarımızla kamuoyunun bilgisine sunarız.
KANGAL VE SOMA TERMİK SANTRALLARİNDE KURULAN DSI (DRY SORBENT INJECTİON) SİSTEMİ İNCELEME ÖZET RAPORU
Kangal ve Soma Termik Santrallerinde çevre mevzuatı limit değerlerinin üzerinde bulunan kükürt dioksit (SO2) emisyonunu mevzuat limitlerine düşürmek üzere kurulan DSI (dry sorbent injection) sistemi tarafımızdan incelenmiştir.
Santrallerden çıkan SO2 emisyonunu düşürmek için Dünyada ıslak ve kuru BGA (baca gazı arıtma sistemi) sistemleri kullanılmaktadır. Ancak ıslak BGA sistemlerinin kurulum maliyeti yüksek olmasına rağmen işletim maliyetleri düşük olduğu için ıslak tip BGA sistemleri daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Yapılan incelemede her iki santralde de çevre mevzuatı gereği olan SO2′ emisyonunun düşürülebilmesi için yapım süresi 24-30 ay gibi bir süre alan ıslak FGD sistemi yapılıncaya kadar kuru tip DSI sisteminin kurulduğu anlaşılmaktadır.
Tüm dünyada benzer DSI tesislerinde kullanıldığı gibi Kangal ve Soma termik santrallarında da pülverize formda kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2-, sönmüş kireç) veya torona (sodyum bi karbonat) gaz kanallarına püskürtülmesi yöntemi ile çalışacak şekilde kurulmuştur. Ca(OH)2 ile SO2 ‘in reaksiyonu sonucu katı partikül formda kalsiyum sülfat (CaSO4) oluşmakta ve santraldan atık olarak atılmaktadır.
Sonuç olarak Kangal ve Soma termik santrallerinde yapımı gerçekleştirilen DSI sistemleri tüm dünyada kullanılan BGA sistemlerinden birisi olup işletme maliyeti yüksek olmakla birlikte SO2 emisyonlarını çevre mevzuatının öngördüğü limitlere indirmekte kullanılabilecek nitelikte tesislerdir.