Etkisini günden güne daha derinden hissettiğimiz Covid-19, hayatımızda köklü değişikliklere neden oluyor. Kalabalık gruplar halinde eğlenmek, sinemalarda toplu film izlemek, festivaller ve konserler gibi etkinlikler uzun bir süre daha hayatımızda olmayacak gibi. Covid-19 hastalığı, bu sebeple sosyal bir varlık olan insanın sadece beden sağlığı için değil ruh sağlığı içinde doğrudan bir tehdit.
Pandeminin getirdiği köklü değişiklikler içerisinde insanlar için iyi şeylerde yok değil tabii ki.Haftasonu yasakları ve haftaiçi uygulanan 05.00-21.00 yasaklarıyla ebeveynler çocuklarla daha çok vakit geçirebiliyor, özlem duyduğumuz nerede o eski pazarlar, o eski aile tabloları dediğimiz görüntüleri bugünlerde daha sık görüyoruz.
Balkan üniversitesi öğrencileri tarafından yürütülen bir araştırmada bu tabloyu destekleyen sonuçlar bulunmuş, çocukların bu dönemde akran ve arkadaşlarıyla birlikte oyun oynama süreleri yaklaşık %85 azalırken, babayla oyun süresi %25 anneyle oyun süresi yaklaşık %14 artış göstermiş.
Covid-19 bu kapsamda ebeveynlere ciddi sorumluluklar yüklüyor, şüphesiz en önemlilerinden biri çocuklarla artık eskisine göre çok daha fazla zaman geçirmek ve onların akranlarıyla oynadıkları oyunların bir parçası olmak. Oyun deyip geçmeyelim özellikle 0-12 yaş arası kişilik gelişiminde oyunların yeri çok büyük. Kaybetmeyi,kazanmayı, olaylar arasında bağıntı kurmayı, sosyal ilişkiler özetle hayatın kendisini çocuklarımız oyunlar üzerinden öğreniyorlar.
Bu süreci sağlıklı yöneten ailelerin çocuklarında istendik davranışlar gerçekleşmesini beklerken, sürece dahil olamayan ve oyunun,birlikte zaman geçirmenin önemini kavrayamayan ailelerin çocuklarında televizyon,tablet ve cep telefonu kullanımında ciddi bir artış gözlemliyor ve akademik başarının yanı sıra sosyal ilişkilerinin bozulduğu ve olumsuz davranışların gelişmesini bekliyoruz.
Çocuklarla yapılandırılmış oyunlar oynamamanın tek etkiside artan ekran süresi değil,Apa (american psychiatric association) 3-16 yaş aralığında çocukların pandemi dönemi etkisiyle hayatlarının ileriki dönemlerinde psikiyatrik hastalıklardan etkilenme oranlarında ciddi bir artış görülebileceğinden endişe ediyor.
Tam bu sebeple pandemi süresince çocuklarla doğru vakit geçirmek büyük önem arz ediyor. Bu dönemde çocuklarla kaliteli vakit geçirmek hem akademik gelişimlerinde hemde kişisel gelişimlerinde oldukça önemli. Eğer sizde bu alanda yetersiz kaldığınızı düşünüyor ya da yeni etkinlikler üretmekte sıkıntı yaşıyorsanız bir uzmanla görüşmeniz en iyisi olacaktır. Pandemi döneminde çocuğunuzun gelişiminin nasıl ilerlediğini ve hangi alanlarda, nasıl çalışmalar yapmanız gerektiğini araştırmak pandemi döneminde çocuğunuza yapabileceğiniz en iyi yatırım.
Uzm. Klinik Psk. Burak ZEYBEK