Soma ilçesinde, bulunan açık ocak kömür madeni nedeniyle taşınması gündemde olan Deniş Mahallesi için alan bulundu.
Deniş Mahalle Muhtarı Mehmet Ali İri konuyla ilgili gazetemize yaptığı özel açıklamada: “Mahallemiz 130 haneli bir mahalledir. Bilindiği üzere Deniş Mahallemizde yapılan madencilik faaliyetlerinden dolayı mahallemizin başka bir yere taşınması söz konusu oldu. Mahallemizin ekili dikili unsurlar ile birlikte kamulaştırılması gündeme geldi. Bununla ilgili TKİ çalışmalarını başlattı. 2017 sonlarına doğru arazilerin ve evlerin değer tespitleri yapıldı.
2018 Mart sonunda da uzlaşma görüşmeleri bitti. Mahalle halkının %10u verilen fiyatlara itiraz etmedi. %90 gibi bir kısmı da fiyatları uygun bulmayarak itiraz etti. İtirazlardan 1 ay sonra 16 parsel sahibi için kamulaştırmaya yönelik davalar açıldı. Bunlarda Eylül ayında bitti. Şuanda itirazlar İzmir Bölge Mahkemesi’nde. Şirketin TKİ’ye yazmış olduğu yazıda yıllık çalışma planına göre kamulaştırılmanın devam ettirilmesi diye bir yazı yazdığını öğrendik.
Tabi arazilerin tamamının kamulaştırılması gündemden kalktı. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalarda TKİ, şirket böyle istiyor dedi. Şirket de TKİ, kamulaştırdım ben burayı diyecek bizlerde ücretini ödeyeceğiz. Dedi. Daha önceki Kaymakam beyin başkanlığında da köyde bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda da bir çözüme ulaşamadık. 2016 yılından beri kamulaştırma sorunumuz devam ediyor. 2016 yılında kamu yararı kararı alınarak kamulaştırma başlamıştı. Şuana kadar 16 parsel ve vatandaşların kendiliğinden kabul ettiği parseller dışında diğer yerler duruyor. Kamulaştırma kararı alınınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bize Devlet eliyle iskan kararı aldı. Yer bulma çalışmaları başlatıldı. Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü bize 3 tane yer gösterdi. Daha sonra bizim çabalarımız sonucunda Hacı Yusuflar mahallesinde bir köy tarlası vardı. Büyükşehir yasasına geçtikten sonra mülkiyeti Soma Belediyesine kalmış. Buraya gidip bakarak belediyeden olurunu da aldık. Allah Razı olsun Belediye başkanımız bir sıkıntı çıkarmadı. Burada çalışmalar başladı ve ilgili kurumlara yazılar yazıldı. Devamında yer 1. Derece tarım arazisi çıkınca Tarım Bakanlığı’ndan imar ile ilgili izin alınması gerekti. Bu süreç 11 ay sürdü. Şuanda imar izinlerini aldık. Jeolojik zemin etüt çalışması bitti. Şuanda parselasyon ve planlama yapılıyor. Büyük bir ihtimalle bu ay sonuna kadar bu çalışmalarda bitecek. Bittikten sonra bize projeler getirecekler, biz projeleri beğenip inşaat aşamasına girecek.
Deniş Mahallesi 300-350 yıllık bir geçmişe sahip. Şirket geldikten sonra da toz, dinamit sarsıntısı kömür kokusu bu konularda çok sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle yaz aylarında çok sıkıntı yaşıyoruz. Bir çözüme kavuşturma yönünde önümüzdeki günlerde TKİ ile bir görüşmemiz olacak. Tek proje içinde iki tip ev yaptırabilme şansımız var. Yerimizi isterken de bin metre kare üzerinden istedik. Yapılan açıklamada da zaten arsaları 600 metrekareden alta veremiyorlar.