Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bir dizi ziyaretler gerçekleştirmek ve maden işçileriyle iftar yapmak üzere Soma’ya geldi. Bakan Dönmez, İlk olarak Maden Şehitliğine uğradı. Daha sonra TUBİTAK’ın 2009 yılında kurduğu “Biyokütle ve kömür karışımlarından sıvı yakıt üretimi pilot tesislerinde” incelemelerde bulundu ve son olarak özel bir madende işçiler ile iftar yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez maden işçileriyle iftar programına katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Manisa’nın Soma ilçesine geldi. Bakan Dönmez ilk ziyaretini Soma Maden Şehitliği’ne yaptı. Bakan Dönmez mezarlık önünde protokol üyeleri tarafından karşılandı. Bakan Dönmez karşılama töreninin ardından Soma Maden Şehitliği’ndeki mezarları tek tek ziyaret etti. Bakan Dönmez mezarlara karanfil bırakarak dua etti. Bakan Dönmez’in programına Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Bakan Dönmez mezarlık ziyaretinin ardından Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi(ELİ) tesislerine geçti. Tesis ziyaretinde bir kısmının basına açık olduğu program kapsamında Bakan Dönmez, Biyokütle ve kömür karışımlarından sıvı yakıt üretimi pilot tesislerinde incelemelerde bulundu.
“KÖMÜRÜ VERİYORUZ SIVI AKARYAKIT ÜRETİYORUZ”
İncelemeler sonrasında basın açıklamasında bulunan Bakan Dönmez şunları söyledi: “Bu tesisler TUBİTAK’ın 2009 yılında bir AR-GE projesi olarak başlamıştı. 2016 yılında da bu pilot tesis üretime geçti. Tabii burası kamuoyunun ilk defa duyulacak. Buradaki tesisimizde bildiğiniz kömürü veriyoruz ve oradan sıvı akaryakıt elde ediyoruz. Bu dünyanın muhtelif yerlerinde geçmişte denenmiş ama biz Türkiye olarak bunu ilk defa Türk mühendislerimizin araştırmaları sonucu yapıyoruz. Şimdi sonuçları değerlendiriyoruz. Hem teknik olarak hem ekonomik olarak. Bundan sonra adım atılacaksa bir öncü tesis buradan daha büyük ve daha kapasiteli, henüz ticaretleşmeye geçmeden bir öncü tesisin daha yapımı olacak. Daha sonra ticaretleşebilen bir tesise geçmiş olacağız. Türkiye kömür bakımından oldukça zengin bir ülke. Biz ülkemiz olarak kömürden bugüne kadar sadece ısısından yararlanmak suretiyle istrifade ettik ya da yaktık bir termik santralde elektrik ürettik. Ama bundan sonra birincil enerji kaynağını başka bir türe çevirmiş oluyoruz.
Tabi işin ekonomisi de son derece önemli. Bu tesislerden akaryakıt üretmek diğer tesislere göre zaman zaman daha yüksek maliyetli olabiliyor. Bugünkü ham petrolün fiyatı baz alırsak bu tesisle daha ekonomik akaryakıt üretebileceğini ortaya koymuş olduk. Çalışmalarımız devam etmektedir.”