Soma’da Önce Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Soma’lı kadınları bu yarışma için cesaretlendiriyor.
51 ilden 710 kadın tasarımcı ve üreticinin katıldığı yarışmanın ödülleri verildi. Yarışmada beş kategori birincisine 10 bin TL ön alım garantisi verilirken, yarışma katılımcıları tedarikçi zincirine alınıyor ve yerel üretimlerde destekleniyorlar.
Müze ve ören yerlerindeki ticari alanların işletmesini yapan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİMM) iş birliği ile başlattığı “Anadolu’nun Kadın Gücü” yarışmasının kazananları, kooperatifler ve jüri üyeleri ödül töreninde buluştu.
Geleneksel motifleri ve kültürel değerleri modernize ederek günümüze taşıyan ürünlere dönüştürmeyi teşvik etmek amacıyla 5 ayrı kategoride düzenlenen yarışmaya, 51 ilden ve bir yurtdışından olmak üzere 710 kadın üretici ve tasarımcı katıldı.
Değerlendirme sürecinde Takı, Tekstil, Ev & Dekorasyon (Züccaciye), Kahve Seti kategorilerinde satışa sunulmaya hazır ürünler yarışırken; illüstrasyon kategorisinde yaratıcı çizgiler arasından seçim yapıldı. Anadolu’nun Kadın Gücü Yarışması Ödül Töreni, Covid-19 Virüs salgını nedeniyle 16 Nisan 2020 tarihinde belki de bir ilke imza atılarak canlı yayın ile dijital ortamda gerçekleşti. Törene, jüri üyeleri, katılımcılar, kooperatif temsilcileri, Anadolu Kültürel Girişimcileri yetkilileri katıldı.
Anadolu Kültürel Girişimcilik İcra Kurulu Başkanı İ. Halil Korkmaz, geçtiğimiz sene projenin gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını belirterek “Kıymetli jüri üyelerimizin seçtiği birincilere verilen 10’ar bin liralık ürün alımı garantisinin yanı sıra, ön değerlendirme grubundan seçilenler ve yarışmaya katılanlar, tedarikçi havuzuna alındı. Amacımız kadın üretici ve tasarımcı sayısını artırmak. Bu yıl ve bundan sonra bu yarışmaları farklı temalarla tekrarlayarak daha çok kadın girişimcinin mağazalarımız aracılığı ile ürünlerini dünya pazarında satmasına destek olacağız” dedi.
“Anadolu’nun zengin birikimini kendi yaratıcı dokunuşlarıyla yorumlayan kadın üretici ve tasarımcıları, yarışmamıza katılmaya davet ediyoruz” diyen Korkmaz, şu şekilde konuştu: “İstatistiklere göre Türkiye’de turizm amaçlı seyahat edenlerin yüzde 15’i müze mağazaları da ziyaret ediyor. Bu oran dünya genelinde yüzde 25 civarında. Bizler de doğru tasarım ve ürünlerle bu oranı önce yüzde 20’ye sonra da yüz de 25’lere çıkarmayı hedefliyoruz.”
Yarışma Koordinatörü Seçil Şendağ, “Kıymetli jüri üyelerimizin seçtiği birincilere verilen 10’ar bin liralık ürün alımı garantisinin yanı sıra, ön değerlendirme grubundan seçilenler ve yarışmaya katılanlar, tedarikçi havuzuna alındı. Amacımız kadın üretici ve tasarımcı sayısını artırmak. Bu yarışmayla kadınların üretimlerini cesaretlendirmeyi, kadın girişimciliğini artırmayı ve bölgesel kalkınma için kadınlarla iş birliğini amaçlıyoruz” dedi. İki yılda 1600 kadına ulaştıklarını aktaran Şendağ, kadın üreticileri destekleyen webinarlar ve eğitim programlarıyla devam edeceklerini açıkladı. Anadolu Kültürel Girişimcilik Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Üstünkaya ürünlerin tedarik edilmesinde üç hususa dikkat ettiklerini belirtti. Birincisi ve en önemlisi ürünlerin bir hikayesinin olması, ikincisi fonksiyonu ve üçüncüsü ise ambalajı olması gerektiğinin önemle altını çizdi.
Hikayesi olan ürün ilgili müze mağazasında ziyaretçiler tarafından daha çok dikkat çekmekte ve ürünün satışını kolaylaştırmaktadır.
Fonksiyonel ürünler de yine alıcı tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tedarikçilerin bu doğrultuda üretmiş oldukları ürün daha fazla alıcıya hitap etmektedir.
Son olarak ambalaja dikkat çeken Üstünkaya, turistlerin almış oldukları ürünleri evlerine gidene kadar kırılmadan ve bozulmadan muhafaza edebilecekleri bir yapıda olmaları gerekliliğini hatırlattı. Bu doğrultuda tasarımı yapılan ürünün ambalajının da çok iyi düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Anadolu’nun Kadın Gücü Kooperatifleri Destekliyor
Yerel üretimde kooperatiflerin önemine inanan AKG tüm yurt çapında 100’e yakın kooperatifle iletişime geçerek kooperatiflerden de başvurular almıştır. Kooperatifler bu desteği memnuniyetle karşılamış ve kendilerini ifade edebilecekleri yeni bir platforma sahip olduklarını belirtmişlerdir.
Soma’da Önce Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi: 2015 yılında Soma’da hem eşlerini/yakınlarını maden kazasında kaybeden hem de diğer Somalı kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırarak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak ve eğitim alarak üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunmak amacıyla kurulduk.
Kooperatifimiz bünyesinde 50 kişi kapasiteli iki nakış atölyesi, bir seminer odası, 25 kişi kapasiteli bir bilgisayar eğitim odası ve kadınların sohbet edebilecekleri bir oturma odası ile çocuklar için oyun odası bulunmaktadır.
Kadınların ekonomik ve sosyal yaşamını güçlendirmeyi amaçlayan Anadolu’nun Kadın Gücü Yarışması’nın bundan sonraki süreçte de yakından takipçisi olacağız.
Yarışmayı Kazananlar Anlatıyor
Takı Kategorisi – Defne Kayacık:
“Yaratıcılık ateşi kadının içinde”
İletişimci olarak profesyonel hayata başladım. Ancak, daha sonra hobi olarak başladığım gümüş işini bir marka haline getirerek sunum yapmak istedim. Kültür mirasımızın zenginliği nedeniyle birçok kıymetli teknikler ve kültür öğelerini günümüz formlarına sokmaya çalıştım. Bir kadın üretici olmak; kadınların içinde yaratıcı bir güç olduğuna inanıyorum. Yaratıcılık ateşini kadının içinde toplumsal baskılar içinde sönebiliyor. Ben bu ateşin sönmemesi gerektiğine inanıyorum. Yarışmaya katıldığım çalışmada da Kibele’yi seçtim çünkü onun kuvvetinden yararlanmak istedim.
Tekstil Kategorisi: Nilgün Arıca :
“Bu topraklarda doğan kadınlar olarak borcumuzu yaratıcılığımızla ödemeliyiz”
Bir yıl öncesinde yeni bir ürün tasarlamayı planlarken bu yarışmayı öğrendim. Bu topraklarda doğan kadınlar olarak bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Bu topraklara olan borcumuzu yaratıcılığımızla kullanmalıyız. Sanat etik üremeyince kozmetiktir. Bu sözden hareketle tarihin derinliklerinde bugün bile bir ekol kadınların yaratıcılıkları ile var olduklarını düşünüyorum.
Ev&Dekorasyon Kategorisi: Semiha Kan:
“Malzemelere dokunmak bana keyif veriyor”
2016 yılında kendi tasarım ofisimi açtım. Atölyede olmak, malzemeye dokunmak bana her zaman büyük mutluluk vermiştir. Ürünlerim içinden en sevdiğimi seçerek bu yarışmaya katıldım.
Kahve Seti : Gülbün Gürkan Oğuz:
“Seramik ateş ve toprağın dansıdır.”
Ben bunun kadının içindeki gücü yansıtması gerektiğine inanıyorum. Seramik ateş ve toprağın dansıdır. Seramik dediğimiz zaman bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Anadolu topraklarında birçok motif ve sembol bana yol gösterdi.
İllustrasyon – Fatma Aydoğdu:
“Anadolu’ya ait renklerin ışığını illüstrasyona kattım”
Temel amacım Türk kültürünü dünyaya tanıtmak. Bereket motifi üzerinden yola çıkarak Anadolu’ya özgü çeşitli sembolleri tanıtım malzemesi olarak kullandı. Güneş, tılsım, eli belinde, yıldız, bereket ve keçiboynuzu gibi motiflerin gizli dili illüstrasyonumda şekillendirirken, Anadolu’ya ait renklerin ışığını da katmaya çalıştım. Bu renkler ile her bir şehri, evi ve hatta Anadolu’nun Kadın Gücünü sergilemeye çalıştım.
Anadolu Kültürel Girişimcilik, müze mağazalarda daha fazla kadın ürünü satılması amacıyla başlattığı yarışmayı, her yıl farklı bir başlıkla devam ettirmeyi planlıyor.