Türkiye’nin değişmeyen tablosu; yeni yılın ilk günleri yapılan zamları olmuştur. Bu arada zam meselesi bir partiye özgü değildir. Türkiye’de iş başına gelmiş tüm partilerin ortak ekonomi politikası maalesef bu yönde işlemiştir.
Yani; Bütçe açıklarını halkın cebinden almak.
hep en kolay,
hep en kısa,
hep en tercih edilen yöntem olmuştur.
Dünya devlerinin ekonomi ibreleri bile ters giderken “Türkiye ne yapsın dediğinizi duyar gibiyim.” Zaten ne gerek var yeni istihdam alanlarına, bütçe açıklarını halkın cebinden almak varken…
Türkiye, yeni yıla yeni zamlarla girdi.
Maalesef vatandaş, asgari ücrete yapılan 300 liralık zamma sevinemedi. Çünkü yılın ilk dört gününde elektrikten pasaporta, vergiden köprüye, otoyola, alkolden cep telefonuna, sigaraya neredeyse her şeye zam geldi.
Durum böyle olunca asgari ücrete yapılan artışın, emekliye, memur ve işçiye yapılan zammın gerçek yaşamda bir hükmü kalmadı. Tabi ki resmiyette ise zam, zamdır. Hatta bazı kişilerin “sizi nankörler zam yapıldığına şükredin” dediğini duyar gibiyim.
İşte 2016’nın İlk Günlerinde Yapılan Zamlar…
*İLK ZAM ELEKTRİĞE
Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016′den geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine ise yüzde 3,8 oranında zam yaptı. EPDK zammı, petrol ve doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde yaptı.
*VERGİLERE ZAM
1 Ocak’tan itibaren vergi, harç ve hizmet bedelleri yeniden değerleme oranı olan yüzde 5.58 oranında zamlı uygulanmaya başlandı. Yeni yılla birlikte motorlu taşıtlar vergisi, çevre temizlik vergisi, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet, noter kâğıtları, özel işlem vergileri, damga vergileri yüzde 5,58 oranında zamlandı.
*ALKOLE ÖTV ZAMMI
Yılın ilk günü, alkollü içeceklerin ÖTV’si yüzde 15, sigara ve tütün ürünlerinin ÖTV’si de yüzde 25 arttırıldı.
*CEP TELEFONUNA 40 TL ZAM
Cep telefonlarının ilk satışından alınan vergi ise yüzde 33 artarak 120 liradan 160 liraya yükseldi.
*TRAFİK SİGORTALARINA YÜZDE 20 GELDİ
Araç sahipleri, 2016’da zorunlu trafik sigortalarını yüzde 20 zamlı yaptıracak. Büyükşehirlerde en düşük trafik sigortası poliçesi 500 TL, en yüksek ise 5 bin TL olacak.
*KÖPRÜ VE OTOYOLLARA ZAM
Yılın üçüncü günü köprü ve otoyol geçişlerine yüzde 16 zam yapıldı. Üstüne yüzde 20’lik OGS/HGS indiriminin kaldırılması eklenince toplam zam oranı yüzde 39’u buldu.
*SİGARA DA ZAMLANDI
Sigaraya da zam yapıldı. Yeni zamlara göre sigaraların fiyatları 7 ila 11,5 lira arasında değişiyor.
*MEYVE VE SEBZEYE KAR ZAMMI
Kar ve fırtına nedeniyle başta domates olmak üzere marul, yeşil soğan ve yeşil biber fiyatlarını çok yükseldi. Özellikle büyükşehirlerde marketlerde domatesin kilosu 5 TL’den, marulun tanesi ise 4.5 liradan satılmaya başlandı. Ayrıca Rusya ile yaşanan kriz sonucu Rusya’nın tarım ürünleri alımını azaltması ve çeşitlerini sınırlandırması, Türkiye’de tarım ürünlerinin iç piyasada ucuzlayacağı yönünde bir gelişme olarak algılanmıştı. Ancak bu sefer de kar vurdu. Oysa Türkiye bir zamanlar tarım ülkesiydi.
*MÜZE VE ÖREN YERLERİNE YÜZDE 400 ZAM!
2015’te müze ve ören yerlerini ziyaret eden sayısında büyük düşüş yaşanmasına rağmen 2016 fiyatlarında yüzde 400’e varan zam yapıldı. Efes, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi giriş fiyatları 30 TL’den 40 TL’ye, Olympos ve Side ören yerleri ziyaret ücreti 5 TL’den 20 TL’ye yükseltildi. Bu yerlere az olan ilgi yüksek fiyatlar nedeniyle daha da azalıyor. Turistler nerelerden geliyor, müzeleri ziyaret ediyor. Biz yerli halk olarak tarihten, kültürden, sanattan yoksunuz. Çünkü paramız yetmiyor. Çünkü 1 ay boyunca hem geçinip hem kültür, sanat, tarih gezileri yapmak bizim için çok lüks ve bir o kadar da uzak.
*ASGARİ ÜCRETE 300 LİRA ZAM
Bütün bu zamların yanında bir seçim vaadi olarak asgari ücrete de zam yapıldı. 1000 lira olan asgari ücret, bin 300 liraya yükseldi. Her şeye rağmen bu olumlu bir gelişme.
Hadi yine iyiyiz…