Gebelik ve doğum hayatın en özel olayıdır. Sağlıklı bir gebelik ve doğum için gebelik süreci başlamadan 3-4 ay önceden sağlık taramaları yapılmalı, doktor tarafından tespit edilen vitamin ve mineral kaynakları takviye edilmelidir.
Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken gebelik öncesi dönemde yeterli ve dengeli beslenme yeni doğacak olan bebeğin hayata bir sıfır önde başlamasını sağlıyor. Annenin besin seçimlerinin gebelik sürecinde çok önemli olduğunu, birçok hastalık riskini azalttığını biliyoruz. Bilinmesi gereken bir diğer konu gebelik öncesi beslenmenin de gebelik dönemini etkilediğidir.
Gebelik dönemi öncesi yaşam tarzını sağlıklı beslenme olarak düzenleyen gebeler gebelik sırasında karşılaşacağı risklerden koruyor.
Hamile kadınlar fetusta nöral tüp defekti riskini azaltmak için gebe kalmadan önce ve gebelik sırasında folik asit takviyesi almaları gerekir. D vitamini takviyesi doğmamış çocuğun optimal kemik gelişimini sağlamak için ve çocukluk çağında raşitizm önlemek için gebelik sırasında ve öncesinde takviyesi alınmalıdır.
Sağlıklı bir gebelik için gebelik öncesi süt grubundan günde 3-4 porsiyon tüketilmelidir. Bu gruba süt, yoğurt, ayran ve peynir girer. Fazla enerji almamak amacıyla ufak taktikler geliştirilebilir. Süt ve süt ürünlerinde yarım yağlı olanlar tercih edilmeli, pastörize sütler yerine günlük sütler tüketilmelidir. Peynir çeşitlerinden çok yağlı olan kaşar peyniri, koyun peyniri tulum peyniri yerine daha az yağlı olan beyaz peynir tercih edilmelidir. Buna ek olarak doğal bir omega 3 takviyesi olan balık haftada en az iki kere tüketilmelidir. Vitamin değerlerlerini dengede tutmak için günde 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Sebze yemekleri çok tüketilemiyor ise her öğünde bolca salata tüketilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketmek daha az enerji almanın yanında posa kullanımı açısından daha sağlıklıdır. Günlük olarak kalp-damar sağlığına oldukça faydalı, vücuda E vitamini açısından destek, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir. Çay ve kahveyi azaltarak günlük alınan kafein minumuma düşürülmelidir. Günlük su tüketimine dikkat edilmeli, günde 2-2,5 lt su içilmedir. Bu ölçü güne yayılmalı birden vücuda alınmamalıdır.
Sağlıklı beslenme hayatın her noktasında olmalıdır ancak bazı zamanlar vardır ki çok daha dikkat edilmeli, özen gösterilmelidir. Bunlardan biri gebelik öncesi, sırası ve sonrasıdır. Gebelikte sağlıklı beslenme gebelik öncesi başlar. Gebelik öncesi sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeye özen gösterilmelidir. Gebelik öncesi sağlıklı seçimler hamile kalma şansını arttıracaktır. Sağlıklı beslenme ev içerisinde eş ile birlikte yaşam haline getirildiğinde çok daha olumlu sonuçlar alınır. Baba adayı ile birlikte sağlıklı beslenmeyi yaşamın bir parçası haline getirmelidir.
Baba adaylarından da her zaman hep destek tam destek 🙂
Diyetisyen Ecem Gül AKKAYNAK