Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan 21 ay sonra yangının ilk çıkış yerinde mahkeme heyeti, bilirkişilerle birlikte inceleme yapmak üzere ocağın bulunduğu sahaya geldi. İdari binada avukatlar ve bilirkişilerle bir araya gelen mahkeme heyetinin, kendilerini için hazırlanan özel monoray maden aracıyla, ocağa inecekleri açıklandı.
Maden sahası çevresinde ve girişinde jandarma ile özel güvenlik elemanlarının aldığı sıkı önlemler de dikkat çekti.Bu arada davayı takip eden mağdur ailelerin avukatları, ölen madencileri anmak için kırmızı karanfillerle geldi.Karanfilleri yaşamlarını yitiren madenciler adına ocağın girişine bırakacaklarını açıkladı. Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, 46 sanık, ‘Olası kastla öldürme’, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. Halen yargılanması süren davanın geçen Aralık ayında yapılan duruşmasında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve hakim üyeler, bilirkişi heyeti ile birlikte ocakta keşif yapılmasına karar verdi. Faciadan sonra bilirkişi heyetleri ve müfettişlerce ocakta 4 kez inceleme yapıldı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı ve davanın iddianamesinin temelini de oluşturan rapora, hem sanıklar hem de avukatları yeterli bulmayıp tepki göstermişti. Ocakta bu kez yapılacak incelemede, yangının ilk çıkış noktası olarak bilinen U 3 bölgesine ilk kez girilip araştırılacak.
AVUKATLARDAN KIRMIZI KARANFİL
Bu arada ocağa ilk olarak mağdur ailelerin avukatları geldi. ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ve Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Avukat Can Atalay başta olmak üzere, mağdur ailelerin avukatları maden sahası girişinde bir süre bekledi. Ardından, faciada yaşamlarını yitiren 301 madenci anısına ocak girişine bırakmak üzere getirdikleri kırmızı karanfillerle içeriye girdi. Avukatlardan sonra da, mahkeme heyeti bilirkişilerle birlikte ocağın bulunduğu alana jandarma eskortuyla geldi. Bu arada, kazadan sonra işsiz kalan bir grup madenci de, açıklama yapmak üzere ocağa geldi ancak jandarma tarafından yaklaşık 20 kişilik grup uzaklaştırıldı.
YOĞUN TEDBİRLER DİKKAT ÇEKTİ
Soma’da, 13 Mayıs 2014’te facia meydana gelen, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Eynez ocağına, ceza davası kapsamında bilirkişi heyeti üçüncü defa girdi. Maden ocağı girişinde, çok sayıda jandarma ve güvenlik görevlileri tedbir aldı. Soma ve soma dışından getirilen takviye güçlerle olay madenin etrafı adeta çember içinde alındı. Yüksek tepelere yerleştirilen güvenlik güçleri hiç kimsenin madene yaklaşmasına izin vermedi. Havanın yağmurlu olması nedeni ile olayları görüntülemek isteyen basın mensuplarını görevlerini zor şartlar altında yaptılar.
SOMA GÜNDEM GAZETESİ