Soma’nın Hascıyusuf mahallesinde atılan dinamitlerden şikayet eden vatandaşlar evlerimizin duvarları çatladı içme suyumuz kayboldu dediler
KALSİPAR ENDÜSTRİYEL HAM MADDELER MAKİNA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin 20050025 nolu Dolomit Ocağı kapasite artışı mahalle halkının katımıyla mahallede bulunan toplantı salonunda gerçekleşti.
Taş ocağında yapılan patlamada evlerinin zarar gördüğünü belirten Hacıyusuf Mahallesi sakinleri, ‘Patlamadan dolayı dağlardan taşlar gelmeye başladı, Kaynak sularımız kesildi, endişeliyiz, köyümüzün başka yere taşınmasını istiyoruz’ dediler. Hacıyusuf Mahallesi yakınında bulunan Taş ocağı kapasite arttırımına gitti. Çed raporu Hacıyusuf Mahallesi sakinlerine düzenlenen program ile aktarıldı.
Hazırlanan Çed Raporunda şu konular yer aldı; Hacıyusuf Mahallesinde 320 metre, mahalle dışında bulunan konutlara ise 250 metre uzaklıkta olduğu ifade edilen Çed raporunda yıllık 2 milyon ton ham madde, günlük ise 6410 ton malzeme çıkarılacağı açıklandı.
Titreşim, gürültü, toz, evsel nitelikli atıklar ve ömrünü tamamlamış lastiklerin çevreye etkileri anlatıldı. Ayrıca ortaya çıkacak titreşimin 250 metre uzaklıktaki konutlara etki etmemesi için patlatma dizaynı yapılacağı belirtildi. Stabilize yollarda toz çıkışını önlemek amacıyla sulama yapılacaktır.
Projenin işletme aşamasında kullanılacak iş makinaları ile ekipmanlardan kaynaklı gürültü oluşacaktır. Oluşacak gürültüler ÇED raporunda hesaplanacak ve detaylandırılacaktır.
‘Şirket köyümüzü taşısın’
Hacıyusuf Mahallesine verdiği sıkıntılar hakkında konuşan köylüler ‘Köy halkı olarak en büyük sıkıntımız patlama esnasında oluşan titreşimler, sesler, rüzgara bağlı olarak tozdan etkileniyoruz, Özellikle dinamit patlatmalarında 60 hane oturuyor köyde ağırlıklı inşaat ustalığı ile ilgileniyor. Patlama esnasında evlerimiz etkileniyor, oturulamaz hale geliyor. Patlatma sürekli yada belirli aralıklarla olması evlerimize zararlar vermeye başladı. Hangi eve giderseniz gidin, evlerin içerisinde gözle görülür çatlaklar oluşmuş vaziyette. Bundan bir kaç sene önce meydana gelen dinamit patlatmasında okul duvarlarında çatlaklar oluştu. En büyük sıkıntımız patlatma ile ilgili ne kadar önlem alınsa da olmuyor. Maden sahasının genişletilmesi planlanıyor. Köye doğru genişleme başladı. Ayrıca genişleme başladığı bölgelerde kayalar mevcut. Patlatma anında bu kayalar köye doğru geliyor. Atılan dinamitler kaynak suların yollarını değiştirdi. Bizde şimdi kaynak suyu kalmadı. Hacıyusuf Mahallesi büyük bir tehdit altında. Her an dağlardan gelen kayalar ile köyde insanlarımızı öldürebilir. Kopan kayalar da çam ağaçları sayesinde duruyor’ denildi.
60 hane olarak şirketin köyü taşımasını isteyen Hacıyusuf Mahallesi sakinleri ‘Şu ana kadar köyümüzün içine taş gelmedi ama bu gelmeyeceği anlamına gelmez. Yeni alınan sahalarda köyün hemen yukarılarındaki bölgelerde var. Dinamitten dolayı hayvancılık yapamıyoruz, kaynak sularımız yok. Şirket köyümüzü taşısın. Daha sonra burada rahat rahat çalışmasına devam etsin’dediler.
Komisyon üyeleri ise ‘Sizlerin görüşleri doğrultusunda bu konuyu komisyonda değerlendireceğiz. Sizin taleplerinizi de buraya ekleyeceğiz. Sizlerin hassasiyetinizi biliyor, bizlerde aynı hassasiyeti gösteriyoruz’ sözlerine yer verdi.