Neredeyse her Cuma günü ülkemizde ki tüm camilerde cemaatten toplanan yardım paralarına birde camilerin elektrik faturaları tutarları ödenmesi yardımı mı ekleniyor. Bu ekonomik zorluluklar karşısında kendi evi ve işyeri için bile elektrik borcunu zorla ödemeye çalışan vatandaşlardan, bir başka elektrik faturası ücreti için yardım talep edilmesi Soma’da bazı cami dernek ve cemaatlerinin tepkisine neden oluyor.
Ülkemizde neredeyse birçok kurumdan daha fazla bütçeye sahip ve en çok vatandaşlardan da yardım talep eden Diyanet İşlerinde, belli başlı kısıtlamalarda gidiliyor galiba ki camilerdeki ısınma ve soğutmak amaçlı kullanılan cihazların harcadığı elektrik borçlarının ödenmeyeceğine dair 30 Nisan 2020 yılına bir genelge yayınlamıştı. Yayınlanan bu genelgede cami aydınlatmaları ve diğer harcama yapan cihazların elektrik sayaçlarının ayrı olması gerektiği eğer ayrılmadığı takdirde aydınlatma giderleri de ödemeyeceği ifade ediliyordu.
Elektriğe gelen aşırı zamlar sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı elektrik sayaçları ayrılmayan camilere fatura ödetmeye başladı. Cami dernekleri ve cemaatleri tarafından tepkilere neden oluyor. Her hafta cumaları bir yerler için toplanan yardım paraları var diyen Soma’da ki bazı cami cemaati ve dernek yöneticileri “Ekonomik zorluk çeken insanlardan elektrik faturaları içinde mi ayrıca yardım toplayacağız? Kendi faturasını zar zor ödeyen hatta birçok ödeyemeyen vatandaş varken elektrik faturası için para talep etmek gerçekten tuhaf oluyor. Birçok kamu kurumu elektrik faturası ödemezken diyanet işleri neden bu faturaları kendi ödeneklerinden ya da ayrı bir kaynak bularak ödemiyor? ‘Ezan Susmaz, Bayrak İnmez’ sözü artık elektrik faturası yüzünden camilerde ezan mı susacak? Merak ediyoruz.” diyerek tepki veriyorlar.
Diyanet-Sen eski Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Haziran 2021’de yaptığı bir açıklamada; “Cemaat ve elektrik şirketlerini karşı karşıya getiren bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli, camilerimizin ısınma soğutma giderleri de dahil tüm elektrik giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır. Vatandaşın paraları ile yapılan camilerin elektriklerinin kesilmesi ülkemiz adına utanç verici bir durumdur. Cami görevlilerimiz ile elektrik şirketlerini karşı karşıya getiren vatandaşları mağdur eden bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli camilerimiz elektriklerine kavuşturulmalıdır. Din görevlilerinin caminin elektriğini ödemek, cemaati kışın ısıtmak, yazın serin bir şekilde ibadet etmelerini sağlamak gibi bir görevi yoktur. Buna rağmen vatandaşların uygun ortamlarda ibadet edebilmesi için elinden geleni yapan din görevlilerimiz maalesef elektrik şirketleri tarafından borcun muhatabı olarak görülüyor, vatandaşlar tarafından da sürekli para toplamak zorunda kaldığı için rencide edilen din görevlilerimiz bir an önce bu çileden kurtarılmalıdır.” demişti.
Ne var ki geçen yıldan bu zamana bu konu hakkında hiçbir diyanet sendikası yetkililerinden sonuç verecek bir girişim olmamış olmalı ki elektrik faturaları camilerde ki din görevlilerin sorumluluğuna bırakılmışa benziyor.