• Üye Ol
  • Üye Girişi
    • Anasayfam Yap
      • Sitene Ekle
      • Politikamız
      • Künye
      • İletişim
Soma Gündem Gazetesi
    •  
    • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
    • Canlı Sonuçlar
    • İstatistikler & Puan Durumu & Fikstür
  • Politika
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Yazarlarımız
  • Seri İlanlar
    • İlan Ekle
  • Firma Rehberi
    • Firma Ekle
  • Kültür Sanat
  • Magazin
  • Gazeteler
  • Video Galeri
  • Foto Galeri
Somagundem.com Bizi Facebook'dan takip edin
Somagundem.com Bizi Twitter'dan takip edin
Anasayfa » Yazarlar

Erivan kalesi

Eklenme Tarihi: 8 Ağustos 2016 Pazartesi Eklenme Saati: 17:50
Okunma Sayısı: 672
Tweetle
Yazdır
Yazıyı Büyüt Yazıyı Küçült

Sözde Ermeni soykırımı gündemdeyken şuan Ermenistan sınırları içinde bulunan Erivan hakkında ne biliyoruz? Erivan’ın korunması için yapılan kalenin kimin yaptırdığı konusunda bilgi ismail uğurlusahibimiyiz diye sorsak tabii bu yazıyı okumadan olumlu cevap veremeyiz. Erivan şehrinin korunması için yapılan Erivan Kalesi zamanının hoşgörü ikliminin oluşması için Müslümanlarca yapılmış bir eserdir. İnşallah bu hoşgörü ortamı bu zamanda devam eder ve soykırım sözcüğü gündemden düşer.

Şimdi Ermenistan Cumhuriyeti diye isimlendirilen tarihi Azerbaycan topraklarında bir hayli kale, kale kentler, askeri savunma birimleri mevcut olmuştur. Ortaçağ dönemine ve Rusya işgali dönemine ait kaynaklarda şuan Ermenistan topraklarında mevcut olmuş ve askeri savunma görevini üstlenen Erivan Kalesi, Keçi Kalesi, Serdarabad Kalesi, Talın kalesi, Gümrü kalesi, Şorayel kalesi hakkında bilgiler verilmektedir. Bu kalelerin içerisinde en muhteşem olanı ve araştırmalarda şimdi de sık sık adı geçen Erivan kalesidir. İsimleri zikredilen tüm bu kaleleri Erivan Hanlığı’nın Rusya birlikleri tarafından işgalinden sonra Ermeniler kısa sürede yerle bir etmişlerdir.

Erivan Kalesi hakkında ilk yazılı kaynak Safeviler dönemine aittir. 1502’de Safeviler devletinin başkanı Şah İsmail’in askerleri Karakoyunlu emirleri üzerinde zafer kazanarak Erivan şehrini de fethetmişlerdir. XVII yüzyılın 40’lı yıllarında Güney Kafkasya’yı ziyret etmiş ünlü Türk seyyahı ve bilim adamı Evliya Çelebi yazıyordu ki, Şah İsmail hicri 915 yılında (1509-1510) hemen Erivan`ın fethi konusunda kendi veziri Revankulu Han`a talimat vermiş, o da 7 sene içinde bu kaleyi inşa ettirerek “Revan” ismini vermiştir.

Gerek Safeviler`in, gerek Nadir Şah’ın, ister Kaçarların, gerekse Osmanlıların hakimiyeti döneminde Erivan hakimlerinin, bəylərbəylərinin ve hanlarının konutu Erivan kalesinde olmuştur. Erivan Kalesi Sefevilerle Osmanlılar arasında giden savaşlarda 14 kez elden ele geçmiştir.

1514 yılında Safevi hükümdarı Şah İsmaille Osmanlı hükümdarı Sultan Selim arasında Çaldıran`da gerçekleşen savaştan sonra Safevilerin yenilgisi sonucu Erivan Kalesi Osmanlı Devletince feth ediliyor ve 7 sene Osmanlılarca yönetiliyordu. 1521 yılında Sultan Selim’in vefatından sonra Şah İsmail Erivan’ı Türklerin elinden geri alıyor. 1534 yılında Erivan Kalesi yeniden Osmanlılarca fethediliyor ve 1551 yılında Şah Tehmasib`in döneminde Safevi birlikleri şehri yeniden geri alıyorlar. 1554 yılında Sultan Süleyman’ın Güney Azerbaycan’a seferi sırasında Erivan Kalesi yeniden Türklerin eline geçti. Türk tarih bilimcisi İbrahim Peçevi yazıyor ki, miladi takvimle 19 Temmuz 1554 tarihine rastlayan tarihte Türk birlikleri, gerçek manada İran ülkesinin kalbi olan Revan kentine saldırmış, hanların, sultanların saraylarını, hanları, bahçeleri, özellikle de “Bağ-i Sultaniye “denen cennet misali bahçeyi yakmış ve yerle bir etmiştir.

Erivan Kalesi şehrin 4 beldesinden birisiydi. Kale ile diğer yerleşim birimleri (Şehir ya da Eski şehir), Tepebaşı ve Demirbulak(Demirçeşme)) arasında Pazar alanı bulunuyordu.

1 Ekim 1827 yılında Çar Rusyası birlikleri önce kalenin güneybatı surlarını işgal etmiş, az bir süre sonra da kalenin Kuzey Kapısı’nı (Şirvan kapısı) kırarak kaleye girmişlerdi. Kalenin işgalinden sonra İ.Paskevich I Nikola`ya gönderdiği raporunda İmparatorun bayrağının artık Erivan Kalesi’nin surlarında dalgalanmakta olduğunu, çok ünlü kalenin anahtarlarının onun elinde bulunduğunu yazıyordu. “Alınmaz kale” olarak adlandırılan Erivan Kalesi’nin Rus birliklerinin Aralıklarla 23 yıl yaptıkları savaşlar sonucunda işgal edilmesiyle Kuzey Azerbaycan hanlıklarının Rusyaca işgali tamamlanmış oldu. Erivan kalesinin işgalinde Ermenilerin ihanetini özellikle vurgulamalıyız.

İşgalden sonra Erivan Kalesi devlet toprakları olarak belirlenmişti. 1865 yılında Erivan kalesinin topraklarının bir bölümünü Nerses Tahiryan isimli tüccar satın alarak orada şarap fabrikası (şimdiki konyak fabrikası) inşa ettirmişti.

Ermenistan’da Sovyet yönetimi kurulduktan sonra 1924 yılında şehrin yeni planı onaylandı. Kimi araştırmacıların söyledikleri gibi, Alexander Tamanyan`ın yönetimi altında hazırlanan bu şehir iskan planın asıl amacı Azerbaycan Türklerine ait tarihi, mimari anıtları yerle bir etmekti. 1936 yılında Erivan’ın yeni şehir planı hazırlandı ve uygulanması sonucunda kalenin içinde modern tipli gökdelenler inşa edildi. İkinci Dünya Savaşı dönemine ait resimlerde Erivan kalesinin duvarlarının bir kısmının halan mevcut olduğu görülmektedir. Fakat sonraki yıllarda kale duvarları tamamen sökülmüş ve imha edilmiştir.

Şunu özellikle vurgulamalıyız ki, Erivan’da ortaçağ mimarisine ait bir tane bile olsun tarihsel anıt bulunmamaktadır. Şu anda Erivan şehrinde Tarih Müzesinde modern Ermeni mimarları tarafından tasarlanmış Erivan kalesinin maketi sergilenmektedir.

Son yıllarda cani Ermenistan yönetimi “Erivan Kalesi” adı altında yeni bir proje gerçekleştirmeği hayal etmektedir. Bunu gerçekleştirmekle Ermeni yetkilileri üç temel amaç gütmektedir. Birincisi, yurtdışından gelen misafirlere “eski Erivan’dan” küçük bir kare göstermek imkanı elde ediliyor, ikincisi, Ermeniler Doğu kültürüne, Müslümanların mirasına hoşgörülü tutum sergilediklerini iddia etmek istiyorlar, üçüncüsüyse yeni “Erivan Kalesi”nde XVII-XVIII yüzyıllar mimarisi tarzında inşa edilmesi anlamına gelen “Serdar sarayı”`ndan, AVM`lerden, pazarlardan, hanlardan, Doğu hamamlarından büyük miktarda gelir elde etmek istiyorlar. Şehir çevresinde, eskiden Yenikent denen, şimdiyse Ermenilerin “Noragyuğ” diye isimlendirdikleri yerleşim mıntıkalarında 184 ha`lık arazide inşa edilmesi öngörülen projenin ilkin olarak değeri 6-7 milyar ABD doları civarındadır. Moskova şehrinin eski belediye başkanı Yuri Lujkov`un Erivan’a 2010 yılındaki ziyareti sırasında Ermeni yetkilileri “Erivan Kalesi” projesinin finansmanını sağlamak konusunda kendisinden söz almışlardı. Fakat Y.Lujkov Moskova Belediye Başkanlığından azledildikten sonra “Erivan Kalesi” projesinin uygulanması yeni sponsor bulununcaya kadar ertelendi.

İsmail Gürol Uğurlu

İnşaat Yüksek Mühendisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler:
AZERBAYCAN ERİVAN ERİVAN KALESİ Ermenistan
Paylaş Tweetle Paylaş Paylaş Paylaş

Yazarın Diğer Yazıları

ÇAĞAN AİLESİNİN EN MUTLU GÜNÜ Soma'nın tanınmış ailelerinden Sibel ve Kazım Çağan çiftinin biricik oğlu Mete Alp için s...
ÇAĞAN AİLESİNİN EN MUTLU GÜNÜ
UYAR AİLESİNİN EN MUTLU GÜNÜ Yeni Kırkağaç ve Soma'nın Sesi Gazetelerinin imtiyaz sahibi Cevdet Uyar'ın torunu Eymen A...
UYAR AİLESİNİN EN MUTLU GÜNÜ
SOMALI ÜRETİCİLERE ENGİNAR FİDESİ DAĞITILDI Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı “Tarım Araz...
SOMALI ÜRETİCİLERE ENGİNAR FİDESİ DAĞITILDI
SOMA TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN
İLÇE TEŞKİLATLARINA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan'ı Cem Doğan, Meclis Başkanı Nüvit Iğna...
SOMA TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN<br>İLÇE TEŞKİLATLARINA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Yorum Yazın

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

Yorum Yazmak İçin Giriş Yapmalısınız..

Renkli Deneme

YEŞİL BİR YAŞAM ALANI İSTİYORSANIZ.. KOCABAŞ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ Mazot Zammı Tarımı Vuracak Çiftçinin Kullandığı Mazottan Vergi alınmasın EMRECAN BULUT’UN BİRÇOK KULÜP PEŞİNDE Deprem Bölgesindeki Kardeşime“Bir Kitap da Benden Kampanyası”
  1. YEŞİL BİR YAŞAM ALANI İSTİYORSANIZ.. YEŞİL BİR YAŞAM ALANI İSTİYORSANIZ..
  2. KOCABAŞ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ KOCABAŞ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
  3. Mazot Zammı Tarımı Vuracak Çiftçinin Kullandığı... Mazot Zammı Tarımı Vuracak Çiftçinin Kullandığı Mazottan Vergi alınmasın
  4. EMRECAN BULUT’UN BİRÇOK KULÜP PEŞİNDE EMRECAN BULUT’UN BİRÇOK KULÜP PEŞİNDE
  5. Deprem Bölgesindeki Kardeşime“Bir Kitap da Benden... Deprem Bölgesindeki Kardeşime“Bir Kitap da Benden Kampanyası”

YAZARLARIMIZ

Anadolu Vakfı Burs Başvurusu İçinSon Gün: 30 EylülAnadolu Vakfı’nın gençlere 40 yılı aşkın süredir eğitim desteği verdiği......
Anadolu Vakfı Burs Başvurusu İçinSon Gün: 30 Eylül
ÇUKURGeçmişten günümüze paylaşılamayan, sorunları çözülemeyen Ortadoğu… Geçmişten günümüze paylaşılamayan, sorunları......
ÇUKUR
TÜRK KÜLTÜRÜNDE KADININ YERİTÜRK KÜLTÜRÜNDE KADININ YERİ Bundan yy’lar önce İslamiyet öncesi Türk......
TÜRK KÜLTÜRÜNDE KADININ YERİ
LOZANLozan antlaşması Türkiye Cumhuriyetinin kurucu belgesi ve tapusu niteliğindedir. Bu......
LOZAN
KADIN“Kadın ile erkek eşit olamaz; fıtrata aykırı” “Dişiler, kız mıdır,......
KADIN
Get Adobe Flash player
  • Güncel
  • Manşetler
  • Soma
  • Kırkağaç
  • MANİSA
  • Kınık
  • Seri İlanlar
  • Firma Rehberi
  • Spor
Soma Gündem’nde yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Görüş ve önerileriniz için somagundem@hotmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Copyright © 2015 - Soma Gündem Her Hakkı Saklıdır.

Tasarım ve Programlama: Ajans5.Net