Soma’nın Çerkezsultaniye, Bozarmut, Tükpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri sınırları içine yapılan Termik Elektrik Santralinin yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu yörelerde havaların her ne kadar karlı ve yağmurlu olmasına rağmen alınan emniyet tedbirleri ön planda tutularak Santralin biran önce tamamlanması ve Türk Ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalar yapılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Soma Protokolüne yapılan sunumun ardından şimdi de Soma’da görev yapan Basın mensuplarına Kolin proje koordinatörü Bahadır Oral, tanıtım sunumu yaptı. Maden İşletme Müdürü Bilal Kul ve Hidrosen Yöneticisi İdare Kurumsal İşler Koordinatörü Tayfun Seyhan da sunumda hazır bulundu. Proje Koordinatörü Bahadır Oral yaptığı sunumda şunları söyledi.
HİDRO-GEN Enerji İthalat İhracat Dağıtım ve Tic. A.Ş. tarafından Manisa İli, Soma İlçesi sınırları içerisinde İR: 34714 no.lu ve İR: 20064739 no.lu işletme ruhsatlı kömür sahaları içerisinde 2 x 255 MWm kurulu gücünde yerli kömüre dayalı Soma Kolin Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, Kömür Ocakları, II(A) Grubu Kalker Ocağı, Su Temini Projesi planlanmaktadır. Santral alanı, Soma İlçesi’nin kuşuçuşu 18 km kuzeydoğusunda, Türkpiyale Köyü’nün 350 m doğusunda, Kayrakaltı Köyü’nün 700 m güney-güneybatısında, Bozarmut Köyü’nün 1,2 km batısında planlanmaktadır. Santral alanı 829.422 m2 dir. Sahanın 729.282 m2’si yatırımcı firmanın kendisine ait tapulu arazisidir. Soma Kolin Termik Santrali iki üniteli; 2 x 255 MWm kurulu gücünde yerli kömüre dayalı Termik Santral Projesi’dir.
Tesiste yakıt olarak yerli kömür (linyit) kullanılacaktır. Tesiste kullanılacak kömür; yatırımcı firmanın Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) ile yapılan rodövans anlaşması çerçevesinde linyit çıkartma hakkı elde edilmiş olduğu İR: 34714 (Eski İR:4168) ve İR: 20064739 no.lu sahalarından temin edilecektir.
PROJE KAPSAMINDA
Tesiste kullanılacak kömür; İR: 34714 (Eski İR:4168) ile İR: 20064739 ruhsat no.lu kömür sahalarında işletilecek olan 4 adet ocaktan (Deniş 2 Kömür Ocağı, Evciler Kömür Ocağı, Türkpiyale Kömür Ocağı ve Kozluören Kömür Ocağı) temin edilecektir. Baca gazında kükürdü gidermek için proje kapsamında kireç taşı ocağı işletilecek olup gerektiğinde piyasadan satın alma yolu ile de temin edilebilecektir
Santralde kömürün yanması sonucu oluşacak uçucu küllerin ve cürufun depolanması amacıyla 1 adet kül depolama sahası projelendirilmiştir. Proses sularının temini amacıyla proje kapsamında iki adet gölet (Kozluören ve Asar Göletleri) yapılması planlanmaktadır. Soma Kolin Termik Santrali’nin işletilmesiyle birlikte yıllık üretilecek elektrik enerji miktarı brüt 3.621.000.000 kWh/yıl (3.621 GWh) mertebesinde olacaktır. Santralde kömür yakma teknolojisi olarak “Akışkan Yatak Teknolojisi” kullanılacaktır. Bu teknoloji, Türkiye kömürleri için çevreci, temiz, en uygun ve en ileri kömür yakma teknolojisi olarak kabul görmektedir. Bu teknolojide yüksek yanma verimi gerçekleşmekte olup, yanma sonucu düşük kükürt dioksit ve düşük azot oksit emisyonları ve çevresel açıdan güvenli kül atığı oluşmaktadır. Bu teknolojide, kazana kireçtaşı eklemek suretiyle kükürt dioksit, yüksek yanma verimi ile de azot oksit giderimi sağlanmaktadır. Baca gazı desülfürizasyon sisteminde dünyadaki en son teknoloji seçilmiş olup, halihazırda Avrupa’da ve Türkiye’de geçerli olan emisyon değerlerini karşılamaktadır. Aynı zamanda 2020 senesine doğru Avrupa’da yürürlüğe girmesi muhtemel yeni emisyon değerlerini de sağlayabilecek düzeydedir.
Projenin Amacı
Yörede istihdam imkanın yaratılması,
Türkiye’nin dış kaynaklara olan bağımlılığının azaltılması,
Cari açığın azaltılması,
Sanayi tesislerine sağlıklı ve sürekli enerjinin sağlanması,
Elektriğin daha ekonomik olarak üretilmesi,
Türkiye’nin güvenilir enerji ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır” dedi.