Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Osman Çağlayan, gazetecilere 20 Kasım tarihinde test sonucunun pozitif çıkması ile yaşadığı Covid19 hastalık sürecini anlatarak vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Özellikle Covid tedavisinde önerilen ikili ilaç tedavisinin önemini ve erken ilaç kullanımının hastalığın ilerlemesini ve akciğerlerde pnömoni (zatüre) yapmasını engellediğini belirten Çağlayan, İlaçların yan etkilerinin çok az olduğunu ve zaten sağlık çalışanlarının hastanın yaşına ve ek hastalıklarına göre uygun hastalara önerdiğini söyledi.
Başhekim Çağlayan yaptığı açıklamada:” Kasım ayında korona virüs sayıları, Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemizde de artmaya başladı. Böylelikle biz daha çok yoğun bakımı ve acil servisi ziyaret etmeye başladık. Benim hastalığı kapma sürecim bu döneme tekabül etti. Kasım ayının 20 si civarı sabah saatlerinde bende birden bire bir nezle bulguları burun akıntısı öksürük ve hapşırma şikayetleri başladı. İlk etapta nezle şüphesi içinde oldum ama öğleye doğru hafiften bir terleme olunca bunun üzerine test oldum akşam saatlerinde de sonucun pozitif olduğunu öğrendim. İkinci gün hafif ateş devam etti ama asıl etkiler ikinci ve üçüncü gün başladı. İkinci gün hafif bir sırt ağrısı sonrasında da eklem ve baş ağrılarım başladı. 6. Ve 7. Güne kadar neredeyse 5-6 saat uyanık kalabiliyordum. Diğer bir sıkıntı ise kendinizi bir odada izole ediyorsunuz sevdiklerinizi göremiyorsunuz. Şuan hastalığımın üzerinden 20 gün geçti hafif bir halsizlik dışında herhangim bir şey yok. Bu hastalık sadece nezle hastalığı değil damarları beyni etkileyen sistemik bir hastalıktır. Ve uzun dönem etkilerini şuanda bilmiyoruz. Özellikle son dönemde kalp krizi geçiren hastaların ölüm sebebinin bu hastalık olduğunu düşünüyoruz. Çünkü damarlarda bir iltihap yapıyor ve bu damarlarda tıkanıklığa neden oluyor. Biz test yaptığımız herkese eğer şikayetleri var ise ilaç tedavilerine başlıyoruz. Verdiğimiz ilaçlar bu hastalık sürecinde önemli bir yan etkiye neden olmuyor. Tam aksine bu ilaçları zamanında verirsek hastalık akciğerlere zarar vermiyor. Benim vatandaşlara tavsiyem vakalar ilçemizde arttı. Hastalık bizi sevdiklerimizden uzaklaştırıyor. İstemesek te bu hastalıkta kayıplar oluyor. Kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için maske mesafe ve hijyen kuralına mutlaka dikkat etmelisiniz. Kalabalık ortamlardan uzak duruyoruz kalabalık ortamlara da girmemiz gerekiyorsa ortamı sık sık havalandırıyoruz. Bu kurallara dikkat edersek bu hastalıktan kendimizi ve sevdiklerimizi koruma şansımız var. Yoğun bakımlarımız sayısını bu süreçte arttırdık. Ocak ayında hastanemizde toplam 22 yoğun bakım yatağı varken şuan normal hastalarımızla birlikte 39 yoğun bakım yatağı ile hastalarımıza hizmet veriyoruz. Gerekli durumlar dışında ilçemizden dışarıya çok fazla hasta göndermiyoruz. Yoğun bakımda tedavi görüp iyileşen çok fazla hastamız var. Yoğun bakıma giren mutlaka vefat ediyor diye bir şey söz konusu değil. Hastalar yoğun bakımda tedavi görüyorlar iyileştikleri zaman servise çıkıyorlar oradan da evlerine gidiyorlar. Bu hastalığın önüne geçebilmek için en önemli çaremiz aşıdır. Bakanlığımız çalışmalarını öncelikle Çin aşısı lehinde kullandı. Yaklaşık 2 ay içerisinde 50 milyon doz Çin aşısı gelecek.
Sağlık çalışanlarının bu hastalıkla can siparene mücadele ettiğini, onları ve sevdiklerimizi koruyabilmek için tedbirlere ve kurallara herkesin uymak zorunda olduğunu belirtmek istiyorum. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymamız gerekiyor ,ellerimizi sabun ve su ile yıkamadan yüzümüze ,ağız,burun ve gözlerimize götürmememiz ve her türlü kalabalıktan uzak durmamız kapalı alanlarda ortamı havalandırmamız çok önemli ayrıca bu süre zarfında evlerimizde misafir ağırlamamaya dikkat etmemiz gerekiyor.
Bu hastalıkla can siparene mücadele eden ve en çok hastalanan grubun sağlık çalışanları olduğunu ,sağlık bakanımız sayın Fahrettin Koca’nın verdiği rakamlara göre yaklaşık 130000 sağlık çalışanımızın bu hastalığa yakalandığını ve 225 arkadaşımızın vefat ettiğini biliyoruz. Ülkemizin her hastanesinde olduğu gibi hastanemizde de sağlık çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 12si bu hastalığa yakalanmıştır. Şükrettiğimiz nokta ise ağır hastamızın ve kaybımızın olmamasıdır. Ben özellikle hastanemizde ve ilçemizde görev yapan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarım ve yönetim ekibim başta olmak üzere tüm sağlık ordusuna vermiş oldukları mücadele nedeniyle şükranlarımı sunuyorum.
Bu hastalığın henüz kesin bir tedavisi olmadığını ve aşı yaptırmanın çok önemli olduğunu, aşı konusunda tereddüt etmenin gereksiz olduğunu belirtmek istiyorum.
Hastalığın başladığı Mart ayından itibaren , Soma ilçemizde hastalıkla mücadele konusunda tüm kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket ettiklerini ,ilçe kaymakamımızın, belediye başkanımızın ve tüm siyaset kurumunun, ilçe sağlık müdürümüzün ve diğer kurum amirlerinin ,Soma ilçemizde faaliyet gösteren başta maden şirketlerimiz olmak üzere hemen tüm işletmelerin,Soma Ticaret Odasının ,esnaf odalarının ve nakliyeciler kooperatifinin ve ELİ işletmesinin her zaman maddi ve manevi desteğini gördüğümüzü belirtiyor ve şükranlarımı sunuyorum.
Ziyaretiniz ve Covid hastalığı ile ilgili olarak halka yönelik açıklamalarımızı duyurduğunuz için tüm basın mensubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah , bu hastalık etkisini yitirdikten sonra daha güzel organizasyonlar için bir araya geleceğiz. Sağlıcakla kalın.” Dedi.