Soma Ziraat Odası Tarım Danışmanları zeytin hasadından önce son kontrolleri yaptı. Yapılan kontroller hakkında bilgi veren Soma Ziraat Odası Tarım Danışmanları, Arazilerde zeytin sineği vuruklarına (zeytin sineği dişilerinin yumurta bırakmak için iğnesini batırdığı meyve) rastlandı. Zeytin sineği popülasyonunun yüksek olduğu tespit edildi. Zeytin Sineği, popülasyonunun yüksek olduğu yıllarda %70-80 oranlarına varan verim ve kalite kayıplarına sebep olabiliyor. Zeytin Sineğine karşı mücadelede ilaçlama uyarına belirtilen sürelere uygun hareket edilmesi ve yöredeki tüm üreticiler tarafından toplu olarak ilaçlama yapılması büyük önem taşıyor” dedi.
ZEYTİN SİNEĞİ’Nİ TANIYALIM
ZEYTİN SİNEĞİ (Bactrocera oleae TANIMI VE YAŞAYIŞI
*Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır.
*Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma borusu bulunur.
* Larvaları bacaksız ve şeffaf beyaz renklidir.
*Zeytin Sineği kışları çoğunlukla toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde yada zeytinlik ve fundalıklarda ergin halinde geçirir.
* Erginler, toprak sıcaklığının 10 Co dereceyi bulmasından itibaren, genellikle Hazirandan itibaren pupalar topraktan çıkmaya başlarlar.
* Ege’de 4-5; Marmara’da 3-4; Güney Anadolu’da 2-5; Karadeniz Bölgesinde senede 3-4 nesil vermektedir. Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.
ZEYTİN SİNEĞİ’NİN ZARAR ŞEKLİ
Zeytin Sineği, larva döneminde gelişme süresinde çekirdek etrafındaki meyve etinde galeriler açmak suretiyle gezinip beslenerek zararlı olur. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asitliğin yükselmesine neden olur. Özellikle sofralık zeytinlerde zararı daha büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda görülür.
ZEYTİN SİNEĞİ’NİN ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER
En önemli konukçusu kültür zeytinidir. Yabani Zeytin ve Akça Kesme’de de zararlıdır.
ZEYTİN SİNEĞİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
– Biyoteknolojik Mücadele
Kitlesel tuzaklama metodu kullanılarak zeytin sineği popülasyonunun yüksek olmadığı alanlarda ( en az 5 ha.) zeytin sineği ile başarılı bir şekilde mücadele etmek mümkün olmaktadır. Bu amaç için Bakanlıkça ruhsatlandırılmış tuzak tipi kullanılır.
– Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Zamanının Tespiti
Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit vb. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin Sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilir. İlaçlamalarda İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinin ilanları dikkate alınmalıdır.