Soma Huzurevi bilindiği gibi 1990’lı yıllarda şu anda aramızda olmayan ve İlçemize büyük hizmetleri dokunan rahmetli Hüseyin Körük ve Faik Usta öncülüğünde, Soma halkının da desteği ve o dönemde Soma’da faaliyet gösteren GAMA şirketi ile SOSEV vakfınca yapılmıştı. Yıllar sonra hizmet binasında deprem raporu testi yapıldı. Maalesef rapor sonuçlarının olumlu çıkmaması, burada konaklayan ihtiyaç sahiplerini ve kurum çalışanlarını üzmüştür.
Soma Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin ilçemizin tarihinde önemli bir yeri var. Bu yer bir dönem askeri birlik, bir dönem ortaokul idi. En son olarak da huzurevi amacı ile kullanılıyor. 1950 yılı başında bitirilen bu bina o yıllarda ilçemizde yaşlı başvurusu olmadığı için 7-8 yıl boş kalmıştı. Yeterli yaşlı başvurusu olmayınca SOSEV ile Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü bir protokol imzalayarak 80 zihinsel engelli, 20 Somalı yaşlıya bakım verilmek üzere binayı devretmişti. 2000’li yıllarda ülkemizde ihtiyaç duyulan yaşlı bakım yerleri ilçemizde de ihtiyaç haline gelmişti. Yine bu dönemde SOSEV vakfı Soma’nın ihtiyacı olan yaşlı hizmetini karşılamak için ek bir bina hatta ihtiyaç karşılamayınca çatı katına ilâve bir bölüm yaparak 65 kapasite ek kontenjan ile yaşlılara hizmet vermeye devam etti. Vakıf bir taraftan da 130′ a yakın Somalı kadın ve erkek personele de aş, iş ve ekmek kapısı olmuştu. Verilen hizmetler ile ilçemizde ki engelli ve yaşlılar mağdur olmaktan kurtulmuştu. Ülke genelinde ender bir kurum konumuna gelmişti. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler kurumda kalan engelli ve yaşlıları özellikle de personeli tedirgin etmeye başladı. Devlet kamu binalarının sağlamlığını tespit etmek için deprem analiz testlerinin süratle yaptırmakta. Meselâ şuan ilçemizde bulunan eski Kız Meslek Lisesi’ne test sonrası güçlendirme işlemi yapılmaktadır. Huzurevi Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ilk ana binası depreme dayanıklılık testinde olumlu rapor alamadı. Bunun üzerine test sonuçlarının Ankara’ ya bakanlığa gönderildi. Sonuç olarak güçlendirme ya da yıkım kararı beklenmektedir. Bu durum personel ve ilgililerce bilinmektedir. İlçemizle bütünleşen şehrimize büyük hizmetler veren Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin güçlendirme ve yıkım aşamasında burada kalan engelli ve yaşlıların diğer il ve ilçelerdeki kuruluşlara dağıtılacağı, personelinin durumunun ne olacağı ise bilinmemektedir. Genel de şirket personelinin iş akdinin fes edildiği süreçlerin yaşandığı görülmektedir.
Maden faciası ile göç alan kent olmaktan göç veren kente dönüşen, yoğun işsizliğin yaşandığı Soma’ da 130 kadar Somalı insan işsiz kalacak. İhtiyaç sahipleri yaşlı ve engelli bakım hizmetlerinden mahrum kalacak.
Bu durumlar göz önüne alındığında şehrimizle bütünleşen bu kurumun ve bu hizmetin devam edebilmesi için engelli, yaşlı ve çalışanların mağdur olmaması için Soma kamu oyunundan, Soma siyasetinin önde gelenlerinden, Değerli Kaymakamımızdan ve bürokratlarımızdan konuyla ilgili çözümler üretmelerini bekliyoruz.
SOMA GÜNDEM GAZETESİ