Soma SEAŞ Anaokulu’nda “İhmal ve İstismardan Korunma” Semineri Soma RAM görevlileri tarafından veliler ve öğrencilere verildi. Fakat böylesine önemli bir seminere velilerin az katılım göstermesi üzücü bir görüntü oluşturdu.
Türkiye’de günden güne artan çocuk istismarı konusunda ne var ki ciddi önlemler ve caydırıcı cezaların olmaması bu sayının artmasına neden oluyor. İstismar konusunda en çok dikkat çeken eylem planı aileleri ve çocukları bilgilendir olarak görülüyor. Ne var ki buda toplumun bu konuda yapılan seminerler ve çalışmalara duyarsız olduğu gözleniyor.
Soma SEAŞ Anaokulu’nda, anne ve baba ve çocuklara İhmal ve İstismardan Korunma Semineri verildi. Soma Rehberlik Araştırma Merkezinde(RAM) görevli öğretmenlerinin verdiği seminerde, çocukların istismardan nasıl korunabileceği anlatıldı.
Soma SEAŞ Anaokulu öğretmen ve yöneticileri seminer öncesi velileri bilgilendirmelerine karşılık “İhmal ve İstismardan Korunma” seminerine katılımın az olduğu görüldü.
” Çocuklarınıza hayır demeyi öğretin”
Rehber Öğretmenler; çocukları cinsel ihmal ve istismar eden bireylerin, genelde toplumda en güvenilir, çocuğa en yakın kişiler hatta akrabalarınız olduğuna dikkat çekti. Dokunmanın olduğu ve olmadığı cinsel istismar çeşitlerinden bahseden Rehberler, istismara uğrayan çocukların neden suskun kaldıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Çocuklar, genelde istismar edildiklerini söylemezler. Bunun pek çok sebepleri vardır. Çocuklar, ona kimsenin inanmayacağından korkar. Cinsel istismarın kendi hatası yüzünden olduğuna inanır, başlarının belaya girmesinden korkar. Çocuk, kendisini istismar eden kişi tarafından tehdit edilmiş olabilir. Daha büyük çocuklar, bu konuda konuşmaktan utanabilir. Aileler, istismar durumunda son derece sakin olmalı, çocuğu dikkatle dinlemeli, onun her söylediğine inanmalıdır. Çocuğun başına gelen olay karşısında asla paniğe kapılmamalı, bu hissi çocuğuna hissettirmemelidir. Aileler, çocuklarına mutlaka cinsel eğitim vermeli, çocukların mahrem yerlerine asla dokunulmayacağı uygun bir dille anlatılmalıdır. ”
Çocuğun istismara uğradığı nasıl anlaşılır
‘Çocuğun istismara uğradığını nasıl anlarız’ konusunda Rehber Öğretmenler bilgiler verdi. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda, yaş ve dönemine uygun olmayan davranışlar görüldüğünü aktaran Rehber Öğretmenler, her yaşa göre farklılıklar gösterir. Çocuklarımızın farklı davranışlar sergilemeye başladığında onlara bağırmadan ve kızmadan bunun altında yatan sebepleri gözlemleyerek ve takip ederek araştırmalıyız. Yoksa bu durumu korkusundan dolayı saklamak zorunda kalabilirler.
İstismara karşı neler yapılmalı
Rehber Öğretmenler, cinsel istismardan korunma ve böyle bir durumda neler yapılması gerektiğini anlattı. Çocukların bedenlerinin özel ve önemli olduğunun ailelerce anlatılmasını isteyen Rehber Öğretmenler, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Anne ve babalar, çocuklarına istismardan korunma yöntemlerini anlatmalılar. Onlara ‘Sen özel ve önemlisin. Bedenin sana aittir. Bedeninde çok özel olan yerler var. Eğer birisi buralara dokunmak veya bakmak isterse ona ”hayır” deme hakkına sahipsin. Bu tanıdığın sevdiğin kişi dahi olabilir. Duygularını dinle; eğer birinin sana dokunmasından hoşlanmıyorsan duygularına güven. Eğer biri seni rahatsız ederse gelip hemen bana söylemeni istiyorum. Çünkü söyleyeceğin her şeye inanıyorum. Eğer biri sana doğru olmayan bir biçimde dokunursa bu senin hatan değil. Bir yetişkin sana ne yaparsa yapsın senin hatan değil’ diyebilmeliler.”
Seminer sonrası okul yöneticileri ve öğretmenleri, gelen velilere ve Soma RAM ´da görevli öğretmenlere teşekkür ettiler