Troya’nın dünyaya tanıtılması için başlatılan hamleye destek veren Opet, Tevfikiye Köyü’nün geçirdiği değişimi uluslararası platforma taşıdı. Buna benzer bir çalışmayı da Soma’da Darkale Mahallesi için düşünülecek.
Geçtiğimiz hafta, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıldönümüne günler kala Troya, Paris’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün(UNESCO) gündemindeydi. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Troya yılı kapsamında hayata geçirilen çalışmaları, UNESCO sahnesinden Fransa’nın önde gelen tarihçi ve akademisyenleriyle UNESCO büyükelçilerine anlattı.
‘TARİHE SAYGI’ PROJESİ
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006’dan bu yana devam eden ‘Tarihe Saygı Projesi’yle büyük bir değişim yaratan OPET, ‘Uluslararası Troya Yılı’ nedeniyle Çanakkale’deki çalışmalarına devam ederek geçen yıl Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nü ‘arkeo-köy’e dönüştürdü. 15 Mart’ta UNESCO nezdinde gerçekleşen ve Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan konferansta Nurten Öztürk, Troya’ya en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün değişimine yönelik çalışmaları anlattı.
“DARKALE KÖYÜ İYİ KORUNMUŞ BİR KÖY”
Konferans sonrası da Soma Darkale Mahallesi(köyü) için OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Anadolu topraklarında doğan, bu toprakların değerleriyle yoğrulmuş ve onları gelecek nesillere aktarmak için çalışan bir Türk kadınıyım. Bu konferanstan beklentim de ülkemizin tanıtımına katkı sağlaması” dedi. Örnek köy taleplerinin arttığını söyleyen Öztürk, “Yıllardır bekleyen Osmanlı’dan kalma Soma/Darkale Köyü var. İyi korunmuş bir köy ama henüz burası için izin alamadık. Alınınca burada da bir örnek köy projesi başlatmak istiyoruz” dedi.