Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Soma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici ile İlçemiz Halk Eğitim Merkezinde Kodlama atölyesinde ki öğrencileri ziyaret etti.
Ziyarette birbirinden farklı kodlama ve robotik kodlama alanında proje geliştiren öğrenciler büyük takdir topladı. Öğrenciler robotik kodlamayı kullanarak; yanıcı gazları ve dumanı algılayan alarm, engelleri algılayan robot, üç boyutlu tasarım projeler geliştirdiler ve geliştirdikleri projeleri tanıttılar. Öğrencilerin geliştirdiği projeleri beğeni ile inceleyen Belediye Başkanı Hasan Ergene başarılı öğrenciler hakkında şunları söyledi: “Öğrencilerimiz, bu sene robotik kodlama ve yazılım alanında yapmış oldukları projeleri bize anlattılar. Maşallah yavrularımız çok zeki, Yeni ve Güçlü Türkiye’nin inşasında birer nefer olacaklarına inanıyorum” dedi. Soma Kodlama Atölyesi Sorumlusu Orhan YENAY’da konuyla ilgili şunları söyledi: “ Valiliğimizce 2015 yılından beri yürütülen Kodla(Ma)nisa Projesi 17 ilçemizdeki tüm resmi ortaokullarımızda uygulanmaktadır. Şu ana kadar yaklaşık 64 bin öğrenci proje kapsamında okullarında kodlama eğitimi almıştır. Bu eğitimi alan öğrenciler arasından ilgili, yetenekli, istekli öğrenciler proje kapsamında 17 ilçemizde Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamlarımız ve milli eğitim müdürlerimizin desteği ile oluşturulan Kodlama Atölyelerine yönlendirilmiştir.
Kodlama Atölyelerinde öğrencilerimize bilgi işlemsel düşünme, algoritma, kodlama, robotik ve 3 boyutlu tasarım konularında çeşitli eğitimler verilmektedir. Artık günümüzde çocukları teknolojiden uzak tutmak mümkün değildir. Çocuklar bilgi ve iletişim teknolojileri ile iç içe yaşamaktadır. Biz atölyelerimizde verdiğimiz eğitim ile öğrencilerimize teknoloji ile üretim becerileri kazandırmayı hedefliyoruz. Küçük yaşta teknoloji ile tanışmak zaten onlar için doğal bir süreç. Amacımız onlar bu süreci yaşarlarken sadece tüketici olarak kalmamalarını aynı zamanda üretim de yapmalarını sağlamak. Çocuklar kendi oyunlarını tasarladıklarında, bir robotu kodlayıp o robota istediklerini yaptırdıklarında çok mutlu oluyorlar ve özgüvenleri de gelişiyor. Bilgisayarlara kendi istediklerini yaptırabileceklerini fark ediyorlar.
Türkiye’de alanında ilk olan Kodla(Ma)nisa Projesi, Sayın Valimiz Mustafa Hakan GÜVENÇER’in başkanlığında, proje ekiplerinin ve sahadaki öğretmenlerin özverili çalışmaları ile hızla gelişip büyüyerek ülke çapında büyük ilgi uyandırmıştır. Şuan Türkiye genelinde birçok il, ilçe veya kurum tarafından KodlaManisa Projesinin benzerlerinin yapılması, öğrenci ve velilerimizin projemize olan ilgisi ne kadar doğru bir yolda olduğumuzun göstergesidir.
KODLAMA EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Kodlama Nedir? Neden Çocuklarımıza Kodlama Eğitimi Vermeliyiz?
Bilgisayar yazılımlarını oluşturan elektronik dile, kodlama deniyor. “Geleceğin Dili” olarak önemi gittikçe artan kodlama, çağımızın bilgi ve iletişim teknolojilerini yönlendiren alanların temeli olarak görülüyor. Şunu net olarak söyleyebilirim ki şuan okuma yazma bilmemek neyse gelecekte de kod okuryazarı olmamak aynı şey olacak. Çok değil, 10 sene öncesine gidelim. Şuan popüler olan birçok mesleğin adını dahi bilmiyorduk. 10 sene sonra da şuan adını bilmediğimiz meslekler ortaya çıkacak. Artık iş dünyası rutin işleri robotlara yaptırıyor. Çocuklarımıza, gençlerimize geleceğin dili olan kodlama eğitimini küçük yaştan itibaren vermeliyiz ki gelecekte iş kaygıları olmasın.
Kodlama Öğrenmek Neden Önemli?
· Gençler ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler, artık onlardan teknolojiye hakim olmaları bekleniyor.
· Günümüzün dijital dünyasında kodlama; matematik ve okuma-yazma ile birlikte temel bir gereksinim haline geldi.
· Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve bilgisayar alanında daha birçok ismin ortak özelliği erken yaşta kodlama öğrenmeleri
· Kodlama en iyi erken yaşlarda öğreniliyor.
· Kodlamayı öğrenmek, bir yabancı dil öğrenmeye benziyor.
· Yapılan araştırılmalara göre her 3 çocuktan biri henüz konuşma dahi öğrenmeden bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. elektronik cihazlarla tanışıyor.
· Çocukların kodlama ile tanışmaları, kullandıkları cihazları faydalı araçlara dönüştürüyor.
· Kodlama eğitimi, çocukların hayal ettikleri oyun, uygulama vb. birçok yazılım geliştirebilmelerini sağlıyor.”