Soma’da kıdem ve ihbar tazminatını alamayan madencilerin sorunlarıyla ilgili olarak TBMM Genel Kurulunda konuşan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay,“Soma Kömür İşletmeleri tarafından redevans yöntemiyle işletilen Işıklar, Geventepe ve Atabacası’nda çalışan 840 madencimiz ve Uyar Madenciliğe bağlı Darkale’de çalışmış olan 804 madencimiz kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamıştır. 3213 sayılı Maden Kanunu’nda redevans sözleşmeleriyle işletilen maden ocaklarında çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmesine ve işletmeye rücu edilmesine yönelik bir düzenleme yapılmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu sorunun çözülmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız.” dedi.
Somalı madencilerimizin kıdem ve ihbar tazminatı sorunu çözülmelidir.
Soma’da kıdem ve ihbar tazminatın alamayan madencilerle ilgili olarak TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Soma Kömür İşletmeleri Şirketi 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencimizin hayatını kaybettiği maden faciasından sonra, 30 Kasım 2014’te 2.831 madenciyi işten çıkarmıştı. Soma Kömür İşletmeleri, 301 madencimizin hayatını kaybettiği Eynez maden ocağını Türkiye Kömür İşletmelerinden hizmet alım sözleşmesiyle aldığı için Türkiye Kömür İşletmeleri bu maden ocağında çalışanların ihbar ve kıdem tazminatlarını 2020 yılının ilk çeyreğinde yasal faiziyle birlikte ödemiştir. Fakat, Soma Kömür İşletmeleri tarafından redevans yöntemiyle işletilen Işıklar, Geventepe ve Atabacası’nda çalışan 840 madencimiz kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamıştır. 17 Aralık 2003’te redevans sözleşmesiyle Türkiye Kömür İşletmelerinden Darkale maden ocağını alarak işleten ve 4 Ocak 2014’te redevans sözleşmesi biten Uyar Madencilik 2012 yılında işten çıkardığı 804 çalışanın 2 aylık maaşı ile kıdem ve ihbar tazminatlarını ödememiştir.” dedi.
Redevans sözleşmesiyle işletilen maden ocaklarında çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamaktadırlar
Hizmet alımıyla işletilen maden ocaklarında çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alırken redevans sözleşmesiyle işletilen maden ocaklarında çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadığını söyleyen MHP’li Akçay, “Hizmet alımıyla işletilen maden ocaklarında çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alırken redevans sözleşmesiyle işletilen maden ocaklarında çalışan işçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamaktadırlar. Tazminatlara ilişkin olarak Nisan 2015’te 6645 sayılı Kanun’da redevans sözleşmeleri ile yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ve ortaklarına ait malların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satışından elde edilecek gelirin öncelikle kıdem tazminatları için kullanılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bu düzenlemeden istenilen sonuç elde edilememiştir.” dedi.
Soma’daki madencilerin kıdem ve ihbar tazminatları TKİ tarafından ödenmelidir.
Soma’daki madencilerin kıdem ve ihbar tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesine yönelik bir düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Yeraltı madenciliği sektöründe adaleti tesis etmek için 3213 sayılı Maden Kanunu’nda redevans sözleşmeleriyle işletilen maden ocaklarında çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından ödenmesine ve işletmeye rücu edilmesine yönelik bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu sorunun çözülmesi için her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bu vesileyle, başta Soma olmak üzere, elim maden facialarında hayatlarını kaybeden bütün madencilerimizi rahmetle anıyor, bir avuç kömür için bir ömür feda eden madencilerimize huzurlu, sağlıklı, mutlu bir ömür diliyorum.” dedi.