Türkiye Maden İşçileri Sendikası , son yıllarda artan kömür ithalatı nedeniyle maden işçilerinin işsizlikle karşı karşıya kaldığına ve enerjide dışa bağımlılığı artıracak uygulamalarla Türkiye’nin milli serveti olan yerel kömürün üretiminin azaldığına dikkat çekmek için Soma’da binlerce maden işçisiyle birlikte Hükümete seslendi.
İthal Kömür Yüzünden 20 Bin Maden İşçisi İşsizlikle Karşı Karşıya
Yerli kömür, ülkemizin enerji bağımsızlığını koruması, madencilik sektörünün ayakta kalması ve bölgesel ekonomik kalkınmanın devam etmesi açısından vazgeçilemez öz kaynağı olduğunu vurgulayan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul; Soma’da maden işçileriyle birlikte ithal kömür hakkında basın açıklaması yaptı. Yerli kömürün ithal kömür karşısında rekabet gücünün günden güne zayıflamasının hem yerli kömür üreticilerine, hem işçiye hem de yöre esnafına vurulacak büyük bir darbe olacağını belirten Akçul; “Yerli kömür biz maden işçilerinin olmazsa olmazıdır. Unutulmamalıdır ki; kömür yoksa biz de yokuz.” dedi. Nurettin Akçul açıklamada şunları söyledi:
“Buradan Hükümetimize sesleniyoruz; ithal kömürün önünü açmak dışa bağımlı bir Türkiye demektir. Nasıl ki Tarımda patates-soğan gibi en temel gıda ürünlerinin bile ithal edilmesi, hayvancılıkta et ithal edilmesi yerli üreticinin kanayan yarası ise, işte ithal kömür de Türk Madenciliğinin yalnızca bugününü değil geleceğini de tehlikeye atmaktadır. Türkiye ithal kömüre son 5 yılda 30 milyar dolar para harcadı. Yıllık 5 Milyar Doların üzerinde bir bedel ödüyoruz.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda bir yandan politika üretirken bir yandan kömür sektöründe yaklaşmakta olan büyük buhranı görmezden gelmeyin ! Kömür sektöründe yaklaşık 50 Bin işçi istihdam ediliyor. Aileleriyle birlikte yaklaşık 250 bin kişi! Acil önlemler alınmazsa maalesef bir yıl içinde pek çok işletme kapanmak zorunda kalacak. En az 20 bin maden emekçisinin işsizlikle karşı karşıya kalacak. TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ Sendikası olarak soruyoruz;
Milyar ton rezervli kömürümüz yeraltında dururken, bunu işletecek ve yeryüzüne çıkaracak gücümüz varken, neden ithal kömüre bağımlı olalım? Neden 10 milyar doları yurtdışına aktaralım. Neden yabancıların kimyasal atığı petrokoku; kömür yerine kullanalım? “
“İthal Kömürü Cazip Kılmak İşçiye, Üreticiye, Türkiye’nin Geleceğine İhanettir”
Emeğimizi yok saymaya, geleceğimizi yok etmeye çalışan herkese Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak tüm gücümüzle sonuna kadar karşı çıkacağız. Dışa bağımlı değil, sürdürülebilir enerji kaynağıyla, bağımsız bir Türkiye istiyoruz. İthal kömürü durdurun. İşçinin ekmek tekneleri İşyerlerimizin, firmaların önündeki engelleri acilen kaldırın. İthal kömürü cazip kılan bütün uygulamalara son verin. İthal etmeyin, Türkiye’nin kara elmasını yerli üretimi destekleyin. Ekmeğimizi, işimizi, işyerimizi yok etmeyin.
“Dünyada Pek Çok Ülkede Yasak Olan Petrokok Türkiye’de Cazip Hale Getiriliyor”
“İthal kömürün yanında bir de petrokok problemimiz var. Yurtdışından petrokimya sektörünün atığı, dünyanın bir çok yerinde ithalatı ve kullanımı yasak olan bu petrokok ithal ediliyor ve kömür yerine kullanılıyor. Yurt içinde kömür için belirlenen yüzde 2lik kükürt sınırı, petrokok için yüzde 7 olarak uygulanıyor.
Çevre, iklim ve insan sağlığı üzerindeki zararları nedeniyle birçok ülkede kullanımı sınırlı veya yasaklanmış olan bu atık, neden bizim ülkemizde cazip, kullanılabilir bir enerji kaynağı gibi sunulmaya çalışılıyor? Neden yerli kömürümüz karşısında bir alternatif olarak rekabete sokuluyor?
Bizim insanımız, bizim çevremiz ve doğamızın ülkemizin hiç mi kıymeti yok?