Kurban bayramının toplumumuz için manevi değeri çok büyüktür. Bayramlar aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluk ile geniş sofraların kurulduğu önemli günlerdir…
Kurban bayramının yılda bir defa olmasından dolayı et tüketimi ile bunun yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır.
Et protein bakımında zengin, biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji içeren bir besindir. Protein de asit yapılı bir yapıtaşı olan aminoasitlerden oluşmuştur. Etin aşırı tüketilmesi ile vücudun asiditesi artar, asitlik artışı ise organların hızlı çalışmasına neden olur. Bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır. Vücudun gereğinden fazla çalışması kalp-damar hastalarını, diyabet hastalarını, hipertansiyon hastalarını ve böbrek hastalarını risk altına almaktadır.
Bayram süresince;
* Et iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen E ve C vitamini ve posa içermezler. Bu da kabızlık sorunu anlamına gelir. Bunu önlemek için; etin yanında mutlaka salata ya da lif açısından yüksek besinler bulunması gerekmektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.
*Hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
*Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır
*Etler aynı zamanda sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik (ölüm katılığı) pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle sindirim sistemiyle ilgili problemi olan bireyler bu etleri hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeyi tercih etmelidir.
*Verilen ikramlarda küçük miktarlarda tüketilmeye çalışılmalı mümkünse hiç tüketilmemelidir.
*Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
*Günde 8-10 su bardağı su tüketimi ihmal edilmemelidir.
*Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapılmalıdır.
*Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edilmelidir.
*Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterilmelidir.
Kurban Etini Saklarken Noktalar;
Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında (-2 derecede 3-5 gün) veya derin dondurucuda (-18 derecede 3 ay) saklanmalıdır.
Etler potansiyel riskli besinler olduklarından çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Çözdürülecek olan etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabında çözülmesi sağlanmalıdır.
Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmamalı kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.
Herkese sevdikleriyle hayırlı, mutlu, huzurlu ve sağlıklı az kalorili bayramlar…
Diyetisyen Ecem Gül AKKAYNAK