Soma’dan Ankara’ya yürümek isteyen maden işçilerinin yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine başlattıkları oturma eylemi sürüyor. 19 gündür yağmur çamur demeden seslerini duyurmak isteyen madenciler, geceleri çadırlarda kalarak gündüzleri ise karayolunda oturarak haklarının ödenmemesini protesto ediyor.
Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından işten çıkarılan işçiler aradan geçen
5 yılda tazminatlarını alamadı. Tazminat ve emeklilik hakları verilmeyen işçiler, seslerini duyurmak için 18 gün önce Ankara’ya yürüme kararı aldı.
Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın desteğiyle başlatılan yürüyüş, Manisa’nın Kırkağaç ilçesi girişinde jandarma tarafından engellendi. İşçiler jandarma barikatına karşı geri dönmeyeceğini belirterek oturma eylemi başlattı. 19 gündür eylemlerini sürdüren madenciler, yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı.
Bağımsız Maden İşçileri Genel Başkanı Tahir Çetin, Manisa Valiliği’nin kendilerine sözlü olarak “Sesinizi duyurdunuz, artık çadırlarınızı kaldırın” dediğini aktardı.
Çetin, soğuk hava şartlarına karşın dönmeyeceklerini belirterek “Biz Ankara’ya yürümeye meraklı değiliz. Kimseden sadaka istemiyoruz, sadece hakkımızı istiyoruz. Tazminatlarımız tamamen ödenene kadar buradan kalkmayacağız” ifadesini kullandı.
Madencilerin 2014’ten 2019’a kadar hak arama mücadelesinde yalnız bırakıldığını vurgulayan Çetin, “Bu yürüyüşümüzde 17 günde CHP Manisa milletvekilleri dışında yanımızda kimseyi görmedik. Biz herhangi bir siyasi partiden değiliz, haklarını isteyen emekçileriz. ‘Ekmek aslanın ağzında’ derler. Bizler aslanın midesine, yerin altına inip ekmeğimizi arıyoruz. Emeğe inanan insanlara çağrımdır, herkesin kalbi burada işçilerle birlikte olsun” diye konuştu.
‘AİLEMİ GÖREMİYORUM’
Eylemdeki işçilerden Ercan Çetinyılmaz ise ekonomik olarak güç durumda olduklarını vurgulayarak “Bu soğukta sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ailemi göremiyorum, eylem süresinde yalnızca bir kez görüşebildik. Geceleri çadırlarda kalıyoruz. 5 yıldan beri gasp edilmiş haklarımızın verilmesini istiyoruz. Hakkımızı alana kadar vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sendikanın örgütlenme uzmanı Kamil Kartal ise süreci, “Defalarca söz verdiler. Yine sözler veriyorlar, biz kararlıyız söz değil hakkımızı istiyoruz. Yerin yedi kat altında çalıştık ama yasal haklarımızı ödemiyorlar. 16 gündür burada haykırıyoruz, hakkımızı istiyoruz ve alacağız. Ölmek var dönmek yok” sözleriyle değerlendirdi.