2019 yılı bütçesi görüşmelerinde Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu esnaf ve sanatkarların sorunlarını meclis kürsüsünden dile getirdi.
Ekonomik krizin faturasının krizin gerçek mağdurlarına kesildiğini ve belirten Bakırlıoğlu yaptığı konuşmada; toplumun tüm kesimleri gibi esnafımızda bu krizden olumsuz etkilenmiştir.
İktisadi ve toplumsal yaşamımızın temel direği olan esnaf ve sanatkarımız maalesef zorlukla ayakta durmakta, nefes alamamaktadır.
Siftah yapamadan kepenk indirmenin ne demek olduğunu, zararına mal satmanın, yıllarca biriktirdiğin sermayenin bir kriz döneminde eridiğini görmenin ne demek olduğunu esnaf olmayan, o kepengi bir kere olsun kaldırmayan bilemez…
Akhisar’ın Merkez Çarşısında doğmuş, büyümüş bir esnaf kardeşiniz olarak sizlere sesleniyorum…
Esnafımız vergi yükü ve Bağ-Kur primleri altında ezilmektedir.
Borçlarını, senetlerini, çeklerini kiralarını ödemekte zorlanmakta, hatta ödeyememektedir…
Bu gün yüzbinlerce esnafın Bağ-Kur’a borcu bulunmakta ve bu borcun tutarı 25 milyar liraya dayanmıştır.
Sıklıkla çıkan kurum alacaklarının yeniden yapılandırılması nedeniyle icra süreci duran esnafımızın önemli bir bölümü yeniden takibe düşmüştür.
Esnaf prim borcu yüzünden sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadır.
Sayın Ticaret Bakanı esnaf ve sanaatkarın, kooperatiflere olan borcunun 30 milyar lira olduğunu belirtmiştir.
2014 yılında ödeme zorluğu çeken 90 bin esnafımız için borç yapılandırmasına gidilmiş o gün 400 milyon liraya varan faiz silinmiş bu sayede kefiller ile birlikte yaklaşık 220 bin kişi icra takibinden kurtulmuştu.
Aynı uygulama 2018 yılında da devreye sokuldu, 200 bin esnafın biriken 786 milyon liralık borcu yeniden yapılandırıldı ve yaklaşık 200 milyon liralık faiz silindi.
Bu durum her beş yılda tekrarlanır hale geldi. Bu konuda yapısal, köklü değişikliklerin yapılması artık elzemdir.
Esnafımız yıllardan beri AVM yasasının çıkmasını beklemektedir.
2016 yılında yapılan düzenleme beklentileri karşılamamıştır.
Bu gün için %80 i büyük şehirlerde olmak üzere 400 AVM bulunmakta, AVM’ler açıldıkça esnaf kepenk indirmektedir.
Son düzenlemeye göre AVM’lerin toplam alanının %5’ini esnafa ayırması gerekirken ,bu oran yüzde 1’i bile bulamamıştır. Bu şartlar altında zaten esnafın AVM’lerde barınması da imkansızdır.
Dövizde yaşanan tırmanışın ardından AVM’lerde yer alan zincir mağazaların, döviz ile yaptıkları kira sözleşmelerine bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme getirilmiş ancak kirasını ödemekte zorlanan küçük esnafımız ne yazık ki kimsenin aklına gelmemiştir.
“Enflasyon rakamları ortada biz ne yapabiliriz?” diyebilirsiniz.
İşyerlerinden alınan kira stopajını kaldırılmalı
Mevcut durumda işyeri kiralık olan esnafımız zararda etse bir başkasının kazancına ait bu vergiyi ödemek zorunda kalmakta, bu da haksızlığa neden olmaktadır.
Esnafın talepleri bellidir ancak muhattap bulamamaktadır.
Esnaf sahipsizdir…
Esnafa sahip çıkacak bir Esnaf Bakanlığının kurulması önceliğimiz olmalıdır.
Esnafın ödediği kiradan stopaj vergisinin kaldırılması,
Bağ-Kur primlerinin 2019 yılında arttırılmaması,
“0” faizli CAN SUYU KREDİSİNİN çıkartılması esnafımıza nefes aldıracaktır ifadelerine yer verdi.
Berat Albayrak “ESNAF” lafını ağzına almadı.
Hazine ve Maliye Bakanının bir saat süren bütçe sunuş konuşmasını dikkatle dinlediğini ve bir saatlik konuşmasında Bakan’ın ağzından bir kez bile “ESNAF” kelimesinin çıkmadığını belirten Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU Bakan Berat Albayrak’ın her hangi bir cümlesinde “çiftçi, köylü, üretici, esnaf sanaatkar” kelimeleri geçmedi,
Dolayısıyla bütçenin bu kesimler için hazırlanmadığı bellidir. İktidar tarafını seçmiştir…
Cumhuriyet Halk Partisinin de tarafı bellidir…
Cumhuriyet halk Partisi esnafın, üreticinin, köylünün, emeklinin, memurun, işçinin, işsizin, kadınların, gençlerin kısacası halkın tarafındadır. Bu durumda bizim böyle bir bütçeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve bütçeye HAYIR oyu vereceklerini sözlerine ekledi.