Soma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri okula kazandırılan 3 boyutlu yazıcıyı hep birlikte inceleyerek çalıştırdılar.
3D Printer’ı okulun bilişim teknolojisi alanı laboratuvarlarına kurulduğu ancak ihtiyaç duyan tüm alan öğretmenleri ve öğrencileri tarafından kullanılabileceğini belirten Müdür İLİ, “Okulumuza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını dilerim. Makinenin atıl kalmaması, fikri ve projesi olan arkadaşların kullanmalarını istedi. Mesleki ve Teknik okulların tanıtımında 8. sınıf öğrencilerine ve öğrenci velilerine yapılacak olan tanıtım seminerlerinde okulumuzun modernleşen fiziki kapasitesinin de anlatılması, okulumuzu tercih edecek öğrencilerin son teknoloji ürünleri ile eğitim göreceklerinin de anlatılmasını istedi.
Yazıcı denince akla kağıt üzerine mürekkeple metin veya resim çizilmesi akla gelmektedir. Ancak 3D yazıcı farklı çalışmaktadır.
3D Yazıcı Nedir, Ne İşe Yarar?
Sanal ortamda tasarlanmış 3 boyutlu nesneleri katı formda somut nesnelere dönüştüren makinelere 3 boyutlu yazıcı denir. 3D baskı teknolojisi ile ihtiyaç duyduğunuz bir aparat basabilir, 3D tarayıcı ile taradığınız bir cismin çıktısını alabilir, çizdiğiniz bir tasarımı prototipleyebilir, hatta kendi ürününüzü oluşturabilirsiniz. Kısacası 3 boyutlu yazıcılar ile dilediğiniz her şeyi basabilirsiniz.
Nasıl Çalışır?
3D yazıcılar, katmanlı imalat (Additive Manufacturing) diye nitelendirilen bir üretim yöntemi ile çalışırlar. Baskı için birçok hammadde kullanılsa da genellikle filament diye nitelendirilen termo plastik materyaller kullanılır.
3D yazıcıların çalışabilmeleri için 3boyutlu modele, tasarıma ihtiyacı vardır. Bilgisayar ortamında AutoCAD, Solidworks, 3DsMax gibi bir CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) programı ile tasarlanmış çizimler veya 3 boyutlu tarayıcı ile taranmış olan nesneler ‘.stl’ uzantısında dışa aktarılırlar. 3D yazıcı ‘.stl’ uzantısındaki dosyayı algılar ve baskı işlemini gerçekleştirir.
3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir? Kullanım Alanları Nelerdir?
3D Yazıcı ile yapabileceklerinizin herhangi bir sınırı yok. Ürün prototipleme, ev dekorasyonu, hediyelik eşya gibi kullanım amaçları hali hazırda yaygın olanlar. Örneğin çiçekleriniz için tasarladığınız veya hazır tasarımını bulduğunuz bir vazo basabilirsiniz. Yapmayı düşündüğünüz bir robotun gövdesinde 3D baskılara yer verebilir, hatta gövdenin tamamını 3D baskı ile yapabilirsiniz. Nasıl mı? Yaptığımız Robot Kol uygulaması bir örnek olarak gösterilebilir.
Daha önce de belirttiğim gibi 3D yazıcının kullanım alanları bunlar ile sınırlı değil. Çikolata basan 3D yazıcılar ile kendi tasarladığınız çikolatalar elde edebiliyorsunuz. Çikolatanın dışında 3D yazıcı teknolojisi gıda sektöründe hızla gelişmekte.
NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) astronotları ihtiyacı olan materyalleri uzaya gönderdikleri özel bir 3D yazıcıdan basarak elde ediyorlar.