Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı’nda, Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri fiyat güncellemesi konusu gündeme geldi. Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Bölgesel Isıtma Sistemine Termik Santralin talep ettiği zammı geçmişte imzalanan protokol gereği zorunlu olarak yansıttıklarını ifade ederek, elektrik zammı, personel zammı ve yeni alınan demirbaş giderlerinin yansıtılmadığının altını çizdi.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında Soma Bölgesel Isıtma Sistemleri fiyat güncelleme konusu da oylandı. Gündem maddesinin oylanması öncesinde mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri söz alarak, görüşlerini bildirdi. Tüm partilerin ve meclis üyelerinin görüşlerini sunmasının ardından açıklamalarda bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü, komisyondan geçen yüzde 191’lik güncellemenin sadece Termik Santralin talep ettiği zam olduğunu ve Büyükşehir’in kendi giderleri için herhangi bir zam yapmadığını söyledi.
Enerji Bakanlığı ile Geçmişte İmzalanan Protokol Gereği Termik Santralin Talep Ettiği Zam Oranı Uygulandı
Soma’daki hava kirliliğinin 10 yıl önce doruk noktasında olduğunu vurgulayan Başkanvekili Güzgülü, “Tabi o günkü arkadaşlarımız da Soma’yı bu dertten kurtarabilmek için böyle bir atılımın içine girmişler. Yola çıktıklarında, Enerji Bakanlığı’ndan görüş alınarak SEAŞ bir protokol hazırlamış. Bu protokolün kıstasları var ve aynı kıstaslar bugün de devam ediyor. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı üretici fiyat endeksi, linyit üretici fiyat endeksi ve ÜFE-üretici fiyat endeksi ortalaması baz alınarak elde edilen fiyat artış katsayısı ile Termik Santralin uyguladığı zammı hesaplıyorlar. Ve bu 8 senedir de aynı şekilde devam ediyor. Yani Torku’dan önce de böyle devam ediyordu. Torku’dan sonra da böyle devam ediyor. Bununla ilgili komisyonlarımız çok çalıştı. Çevre Bakanlığımızdan Soma’mızın havasını temizlemiş olmamız karşılığı bir indirim alabilme ve bunu vatandaşımıza yansıtma noktasında fikirler geliştirdik. Bu konuda hala çalışma yürüten milletvekili arkadaşlarımız var.” dedi.
Yatırım, Personel ve Elektrik Giderleri Zammı Yansıtılmadı
Bölgesel Isıtma Sisteminin Soma Belediyesi’nden sonra Büyükşehir’e geçtiğini sözlerine ekleyen Başkanvekili Güzgülü, “Termik Santral özel firmaya geçtiğinde aynı şartlarla protokol yapma zorunluluğumuz vardı, aynı şartlarla protokol yaptık. Santral şu anda diyor ki, ‘Ben size verdiğim sudan elektrik üretsem iki misli para kazanırım.’ Biz de diyoruz ki ‘sen Soma’nın hatırına burada kalıyorsun.’ Yani bunlar hep tartıştığımız konular. Ama dairesi, geçen yılki rakamı kurtarabilmek için yapmış olduğu hamlede bize getirmiş olduğu teklif yüzde 300. Bu zam oranı santralin Büyükşehir’e verdiği sıcak suya yapılan zam oranı. Bunun aynısını ne bir eksik, ne bir fazla aksettirdik. Bunun sonucunda ne mi olur? Büyükşehir, artan elektrik parasını, artan personel parasını, bir de yeni aldığı demirbaşların parasını kendi içinde karşılayacak. Bu dediğimiz zammı yaptığımızda suyun karşılığındaki parayı alıyoruz ama elektriğe gelen paranın zammı, işçiye gelen zammı ve demirbaş fiyatını almıyoruz” dedi.
20 Milyon Liralık Eşanjör Alımı Yapıldı
Başkan Vekili Güzgülü, Torku’nun uyguladığı yüzde 191’lik sıcak su hizmeti zammı karşılığında Büyükşehir’in hiçbir şekilde diğer giderlerine yönelik bir zam yapmadığını ve 20 milyon liralık eşanjör ve yedek parça alımı yaptığının altını çizerek, “Son 30 yılın en soğuk kışı’nın yaşandığı geçen sene hatta dolaşan suyun debisinin arttırılması hatta oturmuş olan tortunun suya karışmasına neden olduğu için eşanjörler kirlendi ve yüksek kotlardaki bazı evlere istenilen kalitede sıcak su gitmedi. Bu gibi durumlarda sezon içinde müdahale için eşanjörlerin yedeklenmesi gerekiyor. O yüzden santral çıkışı için de iki tane yeni yedek eşanjör alındı. Bunun bir tanesini Büyükşehir, bir tanesini Torku firması aldı. Şimdi bunları söylediğimiz zaman ben şu pencereden bakıyorum. İsteyen istediği kadar kullanma hakkına sahip. İstemediği zaman kullanmayabilir, bu hakkı var. İkinci pozisyonda da şu anda biz bu kararı hızlı almak zorundayız. Ortalama belli bir kapasitemiz var. O kapasiteye müracaat eden çok Somalı arkadaşımız var. Yani bunun için müracaatları var, dilekçeleri var. Buradan aldığımız karar doğrultusunda onların aboneliğini kabul edeceğiz. Onları da sınırlı bir sayıda kabul edebiliyoruz. Bu çerçevede biz AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi olarak komisyonlarda da görüştükten sonra yapılabilecek en düşük zammın bu olduğunu ve bununla ancak dönebileceğini, bu dediğimiz diğer artışları da Büyükşehir Belediyesinin karşılaması gerektiğini kabul ettik. Ve bu şekilde komisyon raporunu yaptık” diyerek konuşmasını noktaladı. Konuşmaların ardından yapılan oylamada karar oy çokluğu ile geçti.