Şehit Madenci aileleri, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili davanın tutuklu sanığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesine tepki gösterdi. Beşyolda bulunan madenci heykeli önünde toplanan aileler karara tepkilerini dile getirdiler.
Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak yaptığı açıklamada: “Soma maden katliamından 11 ay sonra Akhisar’da başlayan Ağır Ceza davalarına tam dört yıl yazın, kışın sıcağında davamıza sahip çıkarak Adalet aradık sorumlular yargılansın istedik. Ama olmadı Sorumlular bir bir tahliye edildi önce Mahkeme heyetini değiştirdiler gelen mahkeme heyetini 11 Temmuz karar doğrultusunda verdiği karar bizleri ve kamu vicdanını zedeleyerek bizleri ve adaleti göçük altında bırakmıştır. Bizler ve Avukatlarımızın bu karara itiraz ederek bir üst mahkemeye istinaf mahkemesine taşıdık fakat istinaf mahkemesi yangından mal kaçırır gibi alalece dosya üzerinden bir ara kararla Soma maden katliamının bir numara sanığı Soma A,Ş patronu Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ı düzmece bir kararla katliamların önüne atmıştır. Biz bu karara itiraz ediyor kabul etmiyoruz bu davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi yer üstüne çıkaracağız. Soma davasının Avukatı sayın, Selçuk Kozağaçlı 301 davasına neden baktın gibi uyduruk suçlamalardan dolayı 13 yıl ceza alırken 301 kişinin ölümünden birinci derece sorumlu olanların tahliye edilmesi adaletin ne kadar adaletli karar verdiğini içimiz sızlayarak gördük. Buradan bu kararı veren yargıçlara sesleniyoruz verdiğiniz bu kararı tarih unutmayacak bir gün adalet sizlere de lazım olacak dedi.
Avukat Mehmet Aydın yaptığı açıklamada: “Beklediğimiz bir karar değildi. İlk başta olası kasten olayı haklarında dava açılmıştı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi bizce ciddi yanılgıya düşerek taksirle adam öldürmeden dolayı hüküm kurmuştu. Biz mağdur ailelerin avukatlığını yaptığımız da mevcut dosyada ki deliller, dinlenen tanıklar bilir kişi incelemesinden sonra olası kastın şartlarının tamamen olduğu kanaatindeydik ve bu yönden de bir karar verileceğini düşünüyorduk. 301 tane insanın öldüğü bi çok mağdurun olduğu ve olası kastın ciddi manada şartları oluştuğu bir davada biz olayı kasten dolayı mahkemenin ceza vermesini bekliyorduk. Maalesef mahkeme bu yönde bir karar vermedi. Bu karar kabul edilebilir bir karar değil. Tabi daha Yargıtay süreci var Yargıtay sürecinde biz bu dosyanın kararın kaldırılacağını ve olası kast yönünden bir hüküm kurulacağını düşünüyoruz. Biz bunu mağdur ailelerin avukatı olduğumuz için gerçekten dosyada bununla ilgili deliller, tanık beyanları olmasına rağmen verilmediğinden dolayı bu düşüncedeyiz. Bu kararın madenci ailelerinde ciddi manada bir yara açtığını düşünüyoruz.
Şehit Madenci Annesi Onur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak: “Alınan karar 301 faciasını bize tekrar yaşattı. Bu artık Türkiye’de adaletin olmadığını adaletin iktidarların tek elinde olduğunu gösteriyor. Adaletin hiç kimseye bağımlı olmadığını düşünürken şuan da Adalet yerle bir oldu. Adalet nerede? 301’i katleden kişiyi 6 gün bile yatırmıyorlar. Bu ülkede 301 öldükten sonra bu kişiyi ödül gibi salmaları doğru değil. Biz Adalet İstiyoruz bedeli bu olmamalı. Bizim çocuklarımızın hayatları çaldılar baharlarından aldılar.