Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bergama ve Soma arasında 25 türbinlik Sarıca RES Projesi için harekete geçti. ÇED sürecinin başladığı proje 125 milyon TL’lik bedelle yapılacak.
Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Bergama’da yapılması planlanan Sarıca Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci resmen start aldı.
Bergama’da yer alan Sarıcalar mevki ile Soma arasındaki bölgede gerçekleşecek olan projenin bedelinin 125 milyon TL olduğu belirtildi.
BERGAMA’DAN SOMA’YA…
Dosyanın proje bilgileri bölümünde şu ifadelere yer verildi: Enerji talebine bakıldığında 2017 yılında elektrik enerjisindeki talep bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4,6’lık artış göstermiştir. Diğer taraftan uluslararası enerji ajansına (IEA) göre, önümüzdeki 30 yıl içerisinde enerji talebi, büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere yüzde 70 oranında artacaktır. Bununla beraber dünyada 1,4 milyar insan hala elektrikten yoksundur. Elektriğin sürekli ve kesintisiz şekilde insanlara ulaştırılması için yeni kaynakların devreye alınması gerekmektedir. Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından İzmir İli ve Manisa İli sınırları içerisinde “Sarıca Rüzgâr Enerji Santrali Projesi”nin yapılıp işletilmesi planlanmaktadır. “Sarıca Rüzgar Enerji Santrali Projesi”nin kurulu gücü 50 MWm/ 50 MWe olarak planlanmakta olup yıllık azami üretilebilecek elektrik enerjisi 175 milyon kWh’dir. Proje kapsamında 1 adet şalt sahası planlanmaktadır. Tesis kapsamında üretilen enerji; 154 kV gerilim değerinde 1272 MCM iletkeni ile yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan 154 kV Soma Çimento Trafo Merkezi’ne bağlanarak enterkonnekte sisteme verilecektir.
İNŞAATI 9 AY SÜRECEK
Projenin inşaat çalışmalarının yaklaşık 9 ay sürmesi planlanmakta olup, inşaat aşamasında 20 kişi, işletme aşamasında ise 15 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında inşaat faaliyetlerinde kullanmak üzere herhangi bir ünite kurulmayacaktır. (Hazır Beton Santrali vb.) Proje kapsamında herhangi bir yardımcı ünitenin kurulması durumunda ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli tüm izinler alınacaktır.
25 ADET TÜRBİN OLACAK
25 türbinin yer alacağı proje için enerji iletim hatlarıyla ilgili son kararı TEİAŞ ve TEDAŞ verecektir. Enerji İletim Hattı yapısı ve güzergahı uygulama projeleri kapsamında belirlenecek olup gerekli ÇED izinleri alınacaktır. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan beton malzemenin piyasadan satın alma yolu ile temin edilmesi planlanmaktadır.