, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile beraber, akşam saatlerinde ATA uçağıyla Ankara’dan Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’ndeki Zafer Havaalanı’na geldi. Vali Şerif Yılmaz tarafından karşılanan Yıldırım ve bakanlar, burada bekleyen helikopterle Tavşanlı İlçesi’ne geçerek, Tunçbilek Beldesi’ndeki işçilerle iftar yapacakları Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesi Müdürlüğü’ne gitti. Başbakan Yıldırım’ı burada kendisini karşılayan kömür işçileri ve mühendislerle tek tek tokalaştı.
Başbakan Binali Yıldırım, madene inerek yerin 400 metre altında işçilerle iftar yaptı. Yerin 400 metre altında maden işçilerinin sofrasına konuk olan Yıldırım, bir işçi tarafından okunan ezanın ardından madencilerle iftar yaptı. Yıldırım ve beraberindeki bakanlar ile 120 işçinin katıldığı iftarda, yöreye özgü bir et yemeği olan ” Tavşanlı güvecinin yanı sıra çorba, pilav ve yine yöreye özgü tahin helvası yenildi.Başbakan Yıldırım, daha sonra maden ocağındaki anı defterini imzaladı. İşçilere hitap eden Yıldırım, Soma’daki maden faciasını hatırlatarak, hayatını kaybeden işçiler için dua istedi. Maden işçileri ise Başbakan Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan Tavşanlı Linyitspor’a destek olmalarını talep etti. Yıldırım’ın merhum başbakan Adnan Menderes’ten sonra Tunçbilek maden ocağını ziyaret eden ikinci başbakan olduğu öğrenildi.
‘TERMİK SANTRALLERİ ÇOK DAHA TEŞVİK EDECEĞİZ’
Başbakan Yıldırım, iftar yapacağı yeraltı kömür ocağına inmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yıldırım yeraltı kömür ocağında işçilerle birlikte iftar yapacağını belirterek şöyle dedi: “Çalışan, üreten Türkiye’nin gerçek mimarları, işte bu arkada gördüğünüz ocağın içindeler, onlar bizleri bekliyor. Değerli arkadaşlar Türkiye son 14 yılda her alanda çok büyük mesafeler kat etti. Özellikle enerjideki yeterliliğimiz, enerji güvenliği açısından da ciddi anlamda olumlu gelişmeler sağladık. Bundan sonraki 65’inci hükümet döneminde termik enerjide yerli kömüre çok daha fazla önem vereceğiz, termik santralleri çok daha teşvik edeceğiz. Bunu teşvik ederken de yerli kömür kaynaklarımızın kullanılmasını özendireceğiz, hatta şart koşacağız. Böylece hem dışa bağımlılığı azaltmış olacağız, hem de memlekette iş, AŞ vatandaşımıza ekmek kapısı sağlamış olacağız. Konuşacak çok şey var, biliyorsunuz madencilik çok zahmetli, bir o kadar da ağır iş koludur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, yaşadığımız talihsiz en son Soma kazasından sonra çalışma hayatını yeni baştan ele aldı, sıfırdan ele aldı, bütün dünyada ne gibi emniyet tedbirleri var ise yerine getirecek, ayrıca çalışanların çalışma saatleri, istirahat saatlerine varıncaya kadar kapsamlı düzenlemeler yaptık. Madende çalışan işçilerimizin emeklilikte daha erken yaşta, 50 yaşında emekli olmasını sağlayacak yıpranmalarını emeklilik süresinden sayacak düzenlemeleri de hayata geçirdik. Dediğim gibi alın teriyle, bilek gücüyle çalışıp ekmeğini kazanan, kendine kazandırırken Türkiye’ye de kazandıran kardeşlerimize madencilerimize ne yapsak layıktırlar diyorum.” dedi